Nyheter

Hela styrelsen avgår från DFM - Tommy Dahlman ensam kvar

Övriga åtta i ledningen för Divine Favour Mission har lämnat uppdraget

Nya huvudledaren Carol Krogstrup blev bara ett par veckor på sin post i Divine Favour Mission. Hon har nu lämnat missionsorganisationen helt. Alla åtta i ledningsgruppen har dessutom klivit av sina uppdrag. Kvar är andremannen Tommy Dahlman, som har fått misstroende uttalat mot sig i ledningen.

Den norska grenen av den fristående missionsorganisationen har sedan i torsdags kväll brutit helt med DFM eftersom marknadschefen, predikanten och vice ordföranden Tommy Dahlman sitter kvar, trots uppmaningar att han borde avgå och att han saknar förtroende. Norrmännen hade ställt som ultimatum att antingen Dahlman eller de skulle lämna organisationen.

Även många i ledningsgruppen av styrelse och “advisory board” har, som Dagen har rapporterat om tidigare, uttryckt sig på samma sätt. Samtliga utom Tommy Dahlman har nu klivit av sina uppdrag. De flesta i ledningen har samtidigt helt lämnat DFM som organisation. Det misstroende som har uttalats mot Dahlman har sin grund i påståenden om lögner, maktbegär, hot, smutskastning av kvinnor och missbruk av andras Facebook-konton med mera.

Lekardal avgick nyligen

Det är bara två veckor sedan det meddelades att tidigare huvudledaren Mattias Lekardal tvingades avgå efter en längre tid med trassliga affärer, skatteskulder och människor som upplevt sig lurade ekonomiskt i samband med själavård med mera. Carol Krogstrup från Danmark tog över, men uppenbarligen har det omedelbart skurit sig mellan henne och DFM:s andreman.

Carol Krogstrup samlade på torsdagskvällen en något större grupp, Divine Favour Management, för att meddela och motivera sin avgång vid ett Zoom-möte, där även Tommy Dahlman deltog. Hon beskriver för Dagen att det var svårt för henne att göra sin röst hörd, men att hon i alla fall framfört sitt ärende.

– Det är nog det mest märkliga möte jag någonsin varit med på, säger hon till Dagen, och uppger att också flera utanför ledningen nu har kontaktat henne med beskedet att de lämnar DFM.

Carol Krogstrup

Ett sätt att ta ansvar

Hon fortsätter nu att leda sitt ministry i danska Helsingör. I ett meddelande på DFM:s Facebook-sida, innan hon stängde ner och lämnade organisationen, tackar Carol Krogstrup för sig: “Jag vill poängtera att jag inte har avgått från mitt apostoliska och profetiska ansvar till nationerna – utan jag har bara avgått från ledarpositionen i DFM. Och i det här fallet, att avgå är att ta ansvar.”

Tommy Dahlman är i dagsläget den enda som är kvar i den tidigare styrelsen. Han säger till Dagen att det kan ses som något av “ödets ironi”. Dahlman anser att det är ett “kuppförsök” som har gjorts mot honom i den tidigare ledningen. Han uppger vidare att han efter anklagelserna fått hjälp att ringa runt till ett 30-tal kvinnor i organisationen som uppger att de inte känner sig kränkta eller har någon kritik mot honom.

Ny interimsstyrelse

Dahlman uppger att han nu har ordnat fram en ny interimsstyrelse för Divine Favour Mission, men vill i dagsläget inte uppge några namn, mer än att han själv ska vara vice ordförande och anställd som marknadschef.

Tommy Dahlman, svensk författare, krönikör, inspiratör, föreläsare och evangelist.

När det gäller Mattias Lekardal har Tommy Dahlman länge försvarat den tidigare huvudledaren. Men nu berättar Dahlman bland annat om hur han i slutet av förra året hade ett 30-tal personer på bordet – som berörde minst 60 personer, och fler. De hade totalt lånat ut flera miljoner kronor till Lekardal som huvudledaren hade i skuld till dem.

Det har varit mycket turbulens runt dig själv också genom åren: rattfylla, domar i rätten, kontaktförbud och misstroende i DFM:s styrelse med mera. Vore det inte läge att hoppa av?

– Är det inte ödets ironi? Efter detta härjande står jag ensam kvar, säger Tommy Dahlman.

Fler artiklar för dig