Nyheter

Kristen förskola fick rätt mot kommunen – slipper betala vite

Skolchef: Man kan inte gå till storms mot mänskliga rättigheter såsom religionsfrihet och få rätt

Efter ett beslut i Flens kommun hotades kristna Ålidens förskola av vite. Men nu har Förvaltningsrätten i Linköping upphävt beslutet.
– Det var väntat. Man kan inte gå till storms mot mänskliga rättigheter såsom religionsfrihet och få rätt, säger skolchef Jan Rosman till Dagen.

Förvaltningsrätten skriver i domen att föreläggandet om vite, som Barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flens kommun fattade i januari, är “mycket allmänt hållet” samt “alltför omfattande och opreciserat”.

I domen hänvisar förvaltningsrätten till tidigare beslut i Högsta förvaltningsdomstolen samt till skollagens förarbeten. Där betonas bland annat att det var ett viktigt rättssäkerhetskrav att huvudmannen ges möjlighet att rätta till brister i verksamheten och att tillsynsmyndigheten på ett tydligt sätt anger vilka åtgärder som förväntas av huvudmannen när brister i verksamheten konstateras.

“Det är således angeläget att huvudmannen vet vad tillsynsmyndigheten avser måste göras för att kraven i föreläggandet ska uppfyllas”, står det i förvaltningsrättens dom.

Definierade prestationer saknas

Enligt förvaltningsrätten är detta inte tillräckligt tydligt definierat i föreläggandet om vite som Barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flens kommun beslutade om.

“Föreläggandet som väsentligen synes grunda sig på iakttagelser från huvudmannens hemsida och publicerade verksamhetsupplägg m.m. är inte kopplat till några klart definierade prestationer då det inte är tydligt vilka konkreta åtgärder som huvudmannen ska vidta för att undkomma vitet.”

Det var i slutet av januari som politikerna i Flens kommun fattade beslut om ett föreläggandet om vite. Ledamöterna i Barn-, utbildnings- och kulturnämnden hävdade bland annat att Ålidens förskola, som har kristen inriktning, använder sig av bordsbön vid måltiderna.

De anklagade också förskolan för bristande frivillighet i relation till barnens rätt att avstå från deltagande i konfessionella inslag, dessutom menade de att förskolans arbetsplan inte är förenlig med skollagens krav om att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund.

Kommunen välkommen att göra ny tillsyn

Enligt beslutet skulle Ålidens förskola, senast den 15 mars, inkomma med skriftlig dokumentation där de åtgärder som hade vidtagits för att avhjälpa bristerna beskrevs. Om så inte skedde förklarade nämnden att de skulle ansöka om utdömande av vite om 10 000 kronor hos allmän domstol.

När Dagen pratade med Jan Rosman efter beslutet var han mycket kritisk.

– Tillsynen inte är väl genomförd, sa han bland annat.

Skolan valde därefter att överklaga beslutet – och nu har alltså Förvaltningsrätten i Linköping gett skolan rätt kring frågan om beslutets utformning. Domstolen uttalar sig samtidigt inte om kommunens kritik mot förskolan.

– Nu är kommunen välkommen till oss för att göra en ny tillsyn, säger Jan Rosman till Dagen.

Fler artiklar för dig