Nyheter

Diakon varnas - gav narkotikamedicin till man med missbruksproblem

Delade ut narkotikaklassad medicin till en man med missbruksproblem - får behålla kragen

En diakon i Lunds stift som delade ut narkotikaklassad medicin till en man med missbruksproblem riskerade att bli avkragad. Men nu har domkapitlet beslutat att hon ska få en skriftlig varning. Sedan tidigare har diakonen blivit av med sitt jobb.

Anledning till att diakonen klarar sig undan med en skriftlig varning – den lindrigaste påföljden – är enligt domkapitlet bland annat att diakonens handlande utgjorde en engångsföreteelse samt att diakonen gett uttryck för att ha kommit till insikt om att hon agerat olämpligt. Domkapitlet tar även upp att diakonen har skilts från sin anställning.

“Hänsyn har även tagits till vilken sorts narkotika och vilken mängd narkotika som hanterats”, står det i beslutet.

Diakonen, som i och med domkapitlets beslut kan fortsätta att verka som diakon, anmäldes av sin tidigare arbetsgivare efter att det framkommit att hon hade förvarat den narkotikaklassade medicinen Tramadol åt en man med missbruksproblem som hon tidigare hade lärt känna genom jobbet.

Pågående arbetsrättslig hantering

Vid tillfället hade mannen ont i kroppen efter att ha drabbats av diskbråck. Via en bekant hade han lyckats få tag på en karta Tramadol, men av rädsla för att övermedicinera ville han inte hantera medicinen själv. Därför kom han och diakonen överens om att diakonen skulle försvara medicinen och att mannen skulle få tabletter från henne.

– Jag var den enda han kunde lita på och jag tog emot kartan för att ge honom en tablett i taget, har diakonen tidigare förklarat för Helsingborgs Dagblad.

Av domkapitlets beslut framgår att diakonen har avskedats från sin tjänst och att den arbetsrättsliga hanteringen av ärendet fortfarande pågår.

Utdelar kritik mot diakonen

Den juridiska processen i domkapitlet har gällt om diakonens agerande även innebar ett brott mot avlagda vigningslöften. Domkapitlet konstaterar att diakonen förvisso har brutit mot givna vigningslöften och i beslutet kritiseras diakonen både för hanteringen av medicinen och för att inte ha informerat arbetsgivaren om överenskommelsen med mannen.

Men enligt domkapitlet i Lunds stift är diakonens agerande varken så pass allvarligt att hon ska förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst eller att hon ska få prövotid. I stället nöjer sig domkapitlet med en skriftlig erinran.

---

Fakta: Obehörighetsförklaring

  • Enligt 32 kap. 12 § kyrkoordningen får domkapitlet förklara en diakon obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela diakonen skriftlig erinran, om denne:
  • Har brutit de löften som han eller hon har givit vid vigningen.
  • Har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant han eller hon har fått veta under enskild själavård.
  • På grund av sjukdom eller av annan liknande anledning har förlorat förmågan att rätt utöva vigningstjänsten.
  • Genom brottslig gärning, på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån skadat det anseende en diakon bör ha.

---

Fler artiklar för dig