Nyheter

Divine Favour Missions styrelse kräver att Tommy Dahlman lämnar

Nya huvudledaren Carol Krogstrup avgår, efter bara två veckor - fortsatt turbulens i Divine Favour Mission

Antingen lämnar Tommy Dahlman sin ledarroll i Divine Favour Mission – eller också lämnar övriga i missionsorganisationens styrelse. Vid ett känslosamt styrelsemöte uttryckte samtliga närvarande sitt missnöje med nummer två i DFM:s ledning. Nya huvudledaren Carol Krogstrup förklarade samtidigt att hon avgår – mindre än två veckor efter hon blivit presenterad som ny ledare.

Bara ett par veckor efter att det blivit känt att predikanten Mattias Lekardal tvingats lämna sin roll som huvudledare för Divine Favour Mission fortsätter alltså turbulensen i den fristående missionsorganisationen, som nu ger intrycket av att mer eller mindre falla ihop.

Vid ett extra styrelsemöte via Zoom på måndagskvällen uttryckte samtliga närvarande i styrelsen och det som brukar kallas “advisory board” sitt missnöje mot och bristande förtroende för Tommy Dahlman, predikant, marknadschef och vice ordförande i DFM:s styrelse, och önskade att han frivilligt lämnar organisationen.

Norska DFM:s ledare Berit Sarah Lyslo deklarerade att hela den norska delen av organisationen lämnar om Dahlman finns kvar.

Känt sig hotad av Tommy Dahlman

Under diskussionen, som Dagen var inbjuden att lyssna till, radades anklagelser upp mot Tommy Dahlman om manipulation, maktbegär, lögner, hot och smutskastning av kvinnor, tillsammans med att Dahlman vid ett flertal tillfällen ska ha missbrukat Facebook-konton från andra personer i DFM, och deras namn, i sociala medier.

Nya huvudledaren Carol Krogstrup från Danmark beskrev att hon visste att hon kom in i en organisation med ett skamfilat rykte, men att bekymren tilltog när hon klev in i uppdraget på allvar.

Också hon har upplevt sig hotad av Tommy Dahlman, motarbetad i sin nya vision, och har över huvud taget haft svårt med kommunikationen med sin medarbetare, uppgav hon.

– Det har varit svårt för mig när personliga konflikter ska göras upp på organisationens Facebooksida hela tiden. Det överskuggar hela fokuset med DFM, att nå människor med evangeliet, sa Carol Krogstrup i mötet.

Carl Krogstrup, ny ledare för Divine Favour Mission i samtal med Tommy Dahlman.

Styrelseledamöter lämnar

Flera styrelseledamöter hade redan inför mötet hoppat av DFM:s ledning. Det gällde exempelvis predikanten Bength Gustafson. På styrelsemötet sa också tidigare kvinnoledaren Ann-Louise Lyrén att hon avgår med omedelbar verkan. Vilka som egentligen ingår i det som ska vara Divine Favour Missions juridiska styrelse sedan en tid, respektive det lite bredare rådgivande organ som brukar kallas “advisory board”, visade sig högst oklart – och det gavs flera motstridiga och oeniga bud under mötets gång.

Dahlman med juridiskt ombud

Carol Krogstrup framhöll att samtalet som pågick handlade om att uttrycka sina åsikter – inte om att i någon formell mening avskeda Tommy Dahlman. Åtta personer deltog. Dahlman hade dessutom med sig ett eget juridiskt ombud i mötet. Han sa sig hålla med om att det här aldrig kommer att bli något positivt framåt – och att han därför hade ett “juridiskt förslag” som han ville ta med de ytterst ansvariga.

Han framförde att det inte går att avsätta en marknadschef utan att ge sig in i en arbetsrättslig process – och menade att en vice ordförande inte går att avsätta. Han kallade samtidigt åsikterna som framfördes för “grovt förtal” och agerandet för “olagligt”.

Avgår som huvudledare

Huvudledaren Carol Krogstrup sammanfattade det turbulenta styrelsemötet med några känslosamma ord där hon också meddelade att hon kommer att avgå från sitt ledaruppdrag i DFM. Hon sa att det helt enkelt inte är hennes kallelse som apostel och profet i Guds tjänst att ta fajten kring lagfrågor och advokater med mera, utan att hon brinner för att nå människor med evangeliet och budskapet om Jesus.

– Många saker som jag har sett på Facebook har gjort mig frustrerad och har fört skam till Guds rike. Det har varit helt oacceptabelt för mig.

– Det är heller inte acceptabelt att jag och styrelsen ska bli hotade på falska grunder. Därför har jag fattat det tuffa beslutet att avgå från ledarskapet, deklarerade Carol Krogstrup.

Står för andra kristna värden

Hon meddelade sitt beslut i ett brev till medlemmarna i det som kallas Divine Favour Missions management på måndagskvällen. Efter ett annat styrelsemöte i förra veckan, då kritik framfördes mot Tommy Dahlman, uppger Carol Crogstrup nu att Tommy Dahlman i helgen som gick inbjöd till ett årsmöte i DFM och där ska ha etablerat en ny styrelse - utan hennes vetskap - och utan att inbjuda medlemmar som borde ha varit närvarande.

“Jag står för helt andra bibliska och kristna värden och principer än Tommy Dahlman”, skriver Carol Krogstrup i brevet till DFM-folket.

Dagen har varit i kontakt med Tommy Dahlman som avböjer att kommentera.

---

Fakta: Dahlman och Lekardal

  • Tommy Dahlman är sedan tidigare dömd för grovt rattfylleri, har fått många fortkörningsböter, har varit indragen i rättsapparaten för annan brottslig handling, och fick nyligen ett tillfälligt kontaktförbud gentemot en kvinna.
  • Tidigare huvudledaren Mattias Lekardal tvingades till slut lämna DFM efter att många personer i hans omgivning upplevt sig manipulerade kring investering, gåvor och lån av pengar, ibland i samband med själavård, och i samband med konstaffärer. Till bilden hör också stora skatteskulder och att ha samlat in missionspengar på Swishkonto i privat namn.

---

Fler artiklar för dig