Nyheter

Schlagerpastorn: ”Rätt låt vann”

Frida Igefjord har redan bokat biljetterna till Eurovision Song Contest i Turin i maj för att se den svenska vinnaren Cornelia Jakobs

Pastorn och schlagerpoddaren Frida Igefjord är nöjd efter Melodifestivalen där låten “Hold me closer” med Cornelia Jakobs röstades fram som nummer ett och därmed kommer att representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Turin i maj.
– Rätt låt vann, det var lite Loreen över framförandet, säger Frida Igefjord.

De senaste två åren har Frida Igefjord, som till vardags är pastor i Mälarökyrkan utanför Stockholm, tippat rätt segrare i den svenska finalen av Melodifestivalen. Också den här gången blev det rätt.

– Vår lilla undersökning, som vi gjorde innan finalen, visade att folkets röst skulle gå till Anders Bagge, som ju fick högst poäng av svenska folket. Men Cornelia Jakobs vann tack vare den internationella juryn, berättar Frida som såg finalen tillsammans med vänner i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Att hon har ett stort intresse för Melodifestivalen går inte att ta miste på. Hon ger årets final betyget godkänt och tycker att startfältet var jämnt med några toppar.

– Det var en bra ton i programmet, två duktiga programledare och en hel del bra låtar och framföranden.

Var det rätt låt som vann?

– Ja, jag tycker det. Det är ganska länge sedan en kvinnlig soloartist vann. Det känns som ett genombrott för Cornelia Jakobs även om hon tävlat i “Mellon” en gång tidigare i en tjejgrupp.

– Och sista året när Frizon-festivalen hölls var hon faktiskt en av artisterna, berättar Frida Igefjord som har bra koll på “Mellon” och brukar sitta som klistrad, antingen framför tv:n eller på plats när avgörandet faller.

Varför gillar du Melodifestivalen?

– Det är ett evenemang som för samman människor i olika åldrar och det tror jag behövs. Inte minst i dessa tider med all den oro som finns i Europa just nu, säger hon och syftar på Rysslands invasion av Ukraina.

Jesus eller Mellon

Hon jämför sitt intresse för Melodifestivalen med ett idrottsintresse där en del människor har favoritlag i fotboll eller hockey. Men vid ett tillfälle fick hon en tankeställare.

Det var för flera år sedan på en barnledarkonferens i pingstkyrkan i Jönköping. Den inföll samma dag som en deltävling i Melodifestivalen. Frida försökte samtidigt hålla koll i sin mobiltelefon på hur det gick i “Mellon”.

– En av talarna uppmuntrade oss deltagare att “vara helt och hållet här och nu”. Jag tänkte: “Vad är viktigast? Detta eller Mellon?” Efter det har jag prioriterat lite annorlunda. Jesus är viktigare än Melodifestivalen.

Fick berätta om tro

Ibland använder hon liknelser från “Mellon” i sina predikningar, och det händer att hon får tillfällen att förklara vad Gud betyder i “mello”-sammanhang. Ett sådant tillfälle inträffade på Eurovision Song Contest 2016.

– Då hölls tävlingen i Stockholm och jag fick berätta om min tro på Gud för en person som jag aldrig träffat tidigare. Att få vara ett salt och ett ljus bland de som inte har en gudstro känns fantastiskt.

Var följer du årets final i Eurovision Song Contest?

– Jag har redan bokat biljetter till Turin för att se finalen. Den 10 och 12 maj avgörs vilka artister och låtar som får tävla i finalen som hålls den 14 maj. Jag hoppas att Cornelia Jakobs är med när det hela avgörs.

Fler artiklar för dig