Nyheter

Niclas längtade efter ett äventyr – jobbar på jätteskepp

Linköpingsbon Niclas Olofsson installerar och servar it-system på världens största civila sjukhusfartyg

I slutet av maj kommer sjukhusfartyget Global Mercy att lägga till i Senegals huvudstad Dakar. Men först ska fartyget byggas klart – en av volontärerna som ordnar detta är it-teknikern Niclas Olofsson.

Klockan har precis slagit 10 och Niclas Olofsson har under morgonen gått en trappa upp för att äta frukost och sedan ytterligare en trappa för att komma till kontoret. Sjukhusfartyget Global Mercy håller just nu på att färdigställas i hamnen i Rotterdam och Niclas Olofsson, som till vardags arbetar som mjukvaru-utvecklare i Linköping, är en av de cirka 200 personer som för tillfället bor och arbetar på det flytande sjukhuset.

– Det jag gör i huvudsak är att jag håller koll på ett ärendesystem där man kan skriva eller ringa till oss om det är problem med en dator, skrivare eller något likande. Då svarar vi på det eller så kommer vi ut och kikar på vad problemet kan vara och löser det, säger han.

Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy håller på att färdigställas i Rotterdam.

Sjukhusdelen återstår

I somras berättade Dagen att världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, hade lämnat varvet i Kina. Efter sju veckors färd anlände fartyget till Antwerpen och arbetet med att göra klart insidan tog vid. Niclas Olofsson anslöt som volontär strax efter årsskiftet och för två veckor sedan flyttades skeppet vidare till Rotterdam där hon för tillfället visas upp för allmänheten.

– Det som är klart nu är nätverk, internet och skrivare och vi har datorer för de som jobbar ombord. Men vi har fortfarande en hel del kvar att installera, framför allt återstår själva sjukhusdelen, berättar Niclas Olofsson.

Arbetet kommer att slutföras på Teneriffa, dit Global Mercy körs om en vecka. Sedan fortsätter resan mot Dakar i Senegal där sjukvårdsarbetet drar i gång.

– Jag kommer att vara kvar ombord ungefär en månad till. Sedan åker jag hem till Sverige en månad och sedan kommer jag förmodligen jobba en månad till på Teneriffa och i Senegal.

Längtade efter ett äventyr

Att Niclas Olofsson valde att jobba som volontär på Global Mercy förklarar han med att han kände sig lite trött på sitt vanliga liv i Linköping och att han därför längtade efter ett äventyr. Samtidigt berättar han att det var viktigt att äventyret också skulle upplevas som meningsfullt.

– Och så ville jag göra det på ett sätt där jag kunde bidra med min specialistkompetens, tillägger han och berättar att han kände till organisationen Mercy Ships – som äger och driver Global Mercy – från en Torpkonferens för flera år sedan då han hörde talas om verksamheten.

Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy håller på att färdigställas i Rotterdam. På bilden: Niclas Olofsson som arbetar med it-support.

Det faktum att jobbet på Mercy Ships innebär arbete på ett fartyg är en bonus.

– Jag har alltid attraherats av platser som är som egna minisamhällen. Det är något med det som jag tycker är väldigt fascinerande, precis som en flygplats till exempel.

Antalet människor som bor och arbetar på Global Mercy varierar, men ligger ofta runt 200 personer. Bland dessa finns just nu folk från bland annat Norge, Nederländerna och Belgien samt Brasilien, Kina och Nepal.

– Det är häftigt med så många olika människor, säger Niclas Olofsson, som är en av tre svenskar på fartyget.

Vad ska du göra i dag?

– I dag ska jag upp till bryggan och kika på några datorer med ett system som inte riktigt verkar fungera. Därefter är det lunch och sedan får vi se lite vad som händer. Jag tror att jag ska installera några nya laptops också.

Fler artiklar för dig