Nyheter

Andreas Frankner efter Polenresa: ”Starkt berörd över den stora hjälpviljan”

Pastor Andreas Frankner är berörd av sitt möte med människor som strömmar in i Polen på flykt undan kriget i Ukraina

Hur kan svensk pingströrelse hjälpa de som flyr krigets Ukraina? Med den frågan åkte Andreas Frankner, missionsansvarig i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, till Polen.
– Det jag såg var en ett folk som öppnat sina dörrar för flyktingarna och en kristendom i praktisk handling, säger han.

Tillsammans med Filadelfias europamissionär Pelle Hörnmark, som leder Pentecostal European Fellowship (PEF), har Andreas Frankner besökt några städer i Polen, ett av de länder som tar emot flest flyktingar från Ukraina.

– Vårt huvuduppdrag var att ta reda på hur vi bäst kan hjälpa i den flyktingkris som uppkommit genom Rysslands invasion i Ukraina, berättar Andreas Frankner för Dagen.

Har öppnat dörrarna

Det bestående intryck som han vill förmedla från besöket är de många insatser som görs i Polen, och även i Moldavien och Rumänien som också gränsar till Ukraina.

– Pelle Hörnmark har daglig kontakt med pingstledningarna i dessa länder och vi får rapporter om att kyrkorna har öppnat sina dörrar för de flyktingar som flyr från Ukraina, berättar Andreas Frankner.

pastor

Polen, Moldavien och Rumänien är några av de länder som tar emot flest flyktingar från Ukraina.

– Jag är starkt berörd över hjälpviljan i hela det polska samhället, och inte minst i landets pingstförsamlingar. Jag är imponerad av allt detta, säger han.

Stort engagemang

Andreas Frankner berättar om människor han mött som flyr undan kriget, varav de flesta är kvinnor och barn som tvingas lämna sina hem hals över huvud och går en osäker framtid till mötes.

Och han är imponerad av den vilja och det engagemang att hjälpa som nu tar sig praktiska uttryck.

Han berättar om församlingar som bygger om och anpassar sina kyrkor till flyktingförläggningar och församlingsmedlemmar som hyr lägenheter för att inhysa flyktingar.

– I Lublina, en av de städer vi besökte, fick pingstförsamlingen låna ett lokalt kasino för att kunna ta emot flyktingar. Att alla hjälps åt betyder oerhört mycket.

Samarbete över gränser

Ett annat exempel på välvilja är att företagare ställer lagerlokaler till församlingarnas förfogande för att kyrkorna ska kunna ta emot alla de hjälppaket som kommer från polacker runt om i hela landet.

– Min bild är att hjälpen når fram där den behövs som mest, hos de allra mest svaga och utsatta, berättar han.

Massor av kartonger i en lagerbyggnad.

– Genom kontakter med en pingstledare i Ukraina fick vi också veta att hjälpen från kyrkorna når ända in i Ukraina, där pingstpastorer sitter i skyddsrum i Kiev och koordinerar och distribuerar hjälp.

Utsätts för risker

Parallellt med allt det goda som görs har han också noterat den människohandel och kriminalitet som utsätter flyktingarna för stora risker. Men det är inte det bestående intrycket.

Vad har fastnat mest på din näthinna efter besöket i Polen?

– Det är de ukrainska flyktingar som vi mött. Att få lyssna till vad de har fått utstå den senaste tiden och att få be till Gud med, och för dem är en upplevelse som jag aldrig glömmer, säger han.

– Jag har gråtit mycket över all den nöd som vi fick se, och ber att de som flyr från Ukraina ska orka och att kriget ska ta slut snart, säger Andreas Frankner.

Hur kan vi Sverige hjälpa?

– I dagsläget är nog det största behovet pengar för att kunna köpa i allt det som behövs för att lindra nöden. Det arbetet görs bäst av hjälporganisationer, kyrkor och andra aktörer med kunskap och kompetens.

– I en akut situation som denna är det många som vill hjälpa till och det behövs verkligen.

Vilket blir ert nästa steg?

– Vi fortsätter att be och håller kontakten med våra systerkyrkor. Vi samlar också in pengar som vi förmedlar till våra systerkyrkor och som går oavkortat till flyktingar från Ukraina, berättar Andreas Frankner.

Om några dagar planerar han att resa ned igen för att stötta och följa upp den hjälp som förmedlas.

Vi fortsätter att hålla kontakten med våra systerkyrkor och reser inom några dagar på nytt ned för att stötta och följa upp hjälpen vi förmedlar.”

– Sedan behöver vi förbereda oss på att välkomna de flyktingar från Ukraina som kommer till vårt land.


Fler artiklar för dig