Nyheter

Söker församlingar - ”kriget drabbar barnen värst”

Irina och Natasha vill hjälpa barnhemsbarn ut ur krigszonerna och söker nu kommuner och kyrkor som kan bistå

Irina Medberg är ukrainska men bor i Sverige. Tillsammans med Natasha Ehlén, som är ryska, har hon dragit i gång ett initiativ att rädda utsatta barnhemsbarn.
– Jag tackar alla som vill hjälpa till, säger Irina.

Det var en chock för Irina Medberg att höra att Ryssland attackerat Ukraina. Hon bor själv sedan många år i Örebro och är gift med en svensk man. De båda har två barn som är adopterade från Ukraina. Irinas mamma är kvar i Ukraina, men sitter just nu på en buss på väg mot Polen.

– Jag trodde först kriget var en dröm. Att det skulle vara över när jag vaknade, säger hon till Dagen.

– Jag var jätterädd och kände hopplöshet. Men sedan läste jag om Anja Berggren, som räddade 100 barn från Kiev. Jag kände att jag ville jobba som volontär för att rädda barn. Krig är katastrofalt för alla, men mest för barn som inte har föräldrar.

“Det är fruktansvärt”

Natasha Ehlén är ryska men även hon bor i Sverige.

– Jag tycker det som händer är fruktansvärt och vill gärna hjälpa de mest utsatta, säger hon.

Irina Medberg bestämde sig för att starta ett projekt för att få ut barnhemsbarn ur landet, eftersom barn är mest skyddslösa i krig, och kanske särskilt de barn som finns på barnhem.

– Vi förstår att vi inte kan rädda alla, men om vi kan hjälpa några är det fint.

Inbjudan behövs

Ett problem är att få ut barnen under de förhållanden som råder just nu. Ett annat är att svenska myndigheter säger att de främst kan ta emot ensamkommande barn.

– De barn som vi försöker hjälpa är inte ensamkommande. För dessa barn räknas barnhemmets chef som mamma och pappa. De har ansvaret för barnen, säger Irina Medberg.

– Därför behövs en särskild inbjudan där en kommun, en organisation eller en kyrka tar på sig ansvaret för barnen i Sverige under en viss tid.

Nu har Irina Medberg och Natasha Ehlén vänt sig till svenska kommuner med ett brev där de vädjar om att de ska erbjuda sig att ta emot grupper av barn.

Hoppas församlingar kan hjälpa till

De hoppas också på att kyrkor och församlingar ska kunna ta emot barn.

Irina Medberg vill hjälpa barnhemsbarn att lämna krigets Ukraina.

– Jag ber alla människor som kan hjälpa att göra det. Hittills har några av dem vi vänt oss till svarat och sagt att de ska undersöka situationen.

Ryssland erbjöd i går civilbefolkningen i Ukraina att evakueras från krigsområdet – men då till Belarus eller Ryssland. Det är inte ett alternativ för många ukrainare, säger Irina Medberg.

– De sa ungefär: ‘dö eller åk till Ryssland eller Belarus’. Men ukrainare vill inte att ryssarna ska få deras barn. Vi vill inte att de som visar sådan aggressivitet ska uppfostra våra barn.

Vill möta med svenska bussar

I dagsläget kan Ukraina – åtminstone i vissa delar – föra barnhemsbarn till ukrainska gränsen.

– Vi vill hitta kontakter så att vi kan möta dem där med svenska bussar, säger Irina Medberg.

– Men situationen ändras för varje sekund. Just nu skulle vi kunna ta ut barn.

Hon säger att den församling i Skåne som tog emot barn under krigets första vecka och som det skrivits en del om gjorde “ett jättestort jobb “.

– De som tror på Gud de gör inte bara ett vanligt jobb där de slutar klockan fem. De gör detta från hjärtat, och då jobbar de tills man nått sitt mål. För mig är det naturligt att kyrkan finns där när myndigheterna inte räcker till.

---

Fakta: 100 barnhemsbarn evakuerades från Kiev

  • Redan under krigets första dagar evakuerades ett hundratal barn från Kiev för att komma till en församling i Höör, som erbjudit hjälp. Samordnare för insatsen var svenska Anna Berggren.
  • Det finns cirka 100 000 barnhemsbarn i Ukraina. De flesta barnhem ansvarar för mellan 100 och 200 barn.

---

Fler artiklar för dig