Nyheter

Målvaktslegendaren begravs nära vännen i Birgittaklostret

Ronnie Hellström blev den fotbollsintresserade nunnans hjälte under VM-slutspelet 1974

Tidigare fotbollsmålvakten Ronnie Hellström begravs i Klosterkyrkan i Vadstena.
Förklaringen är en hittills okänd vänskap med en av Birgittasystrarna.

Ronnie Hellström blev nationalidol när han vaktade det svenska målet i VM-slutspelet i Västtyskland 1974. Efter fotbollskarriären skapade han inte de stora rubrikerna, men för en person blev den blonde svensken, som uppträdde som en panter mellan stolparna, en hjälte.

Blivande Birgittasyster Monika, som är tyska, följde Sveriges matcher i tv-soffan, och för Corren berättar hon att Ronnie Hellström är en stor anledning till att hon hamnade i Sverige och S:ta Birgittas kloster i Vadstena.

– Jag är född i Tyskland och det är egentligen konstigt att jag hamnade i ett kloster i Sverige, berättar hon för tidningen.

Träffade syster Monika

År 2008 hade syster Monika varit i Birgittaklostret i 25 år och inför detta firande togs en kontakt med Ronnie Hellström, som då fick veta att syster Monika var ett stort fan. Utan att hon fick veta något i förväg dök fotbollsidolen upp vid firandet i kyrkan.

Sedan deras första möte kom Ronnie Hellström tillbaka några gånger för att hälsa på. De höll också regelbunden kontakt via telefon och brev, som blev mer intensiva när det blev känt att han var sjuk i obotlig cancer.

Nu är det bestämt att begravningen, som äger rum den 17 mars, ska hållas i Birgittasystrarnas kyrka i Vadstena.

I ett brev förklarar Ronnies änka Anne varför han kommer att bli begravd just där: “Det handlar inte om att han vill bli begravd i Vadstena för att det är Vadstena. Det handlar om vänskap med framför allt dig och dina systrar. Det är er han vill komma nära.”

Ronnie Hellström gick bort den 6 februari, efter en tids sjukdom. Han spelade för Hammarby, var proffs i tyska Kaiserslautern och spelade 77 landskamper för Sverige. Han blev 72 år.


Fler artiklar för dig