Nyheter

”Pandemin har visat hur viktig den lilla gruppen är”

Hemgrupperna extra viktiga under kristider, men få nya har bildats

Smågrupper i frikyrkorna har varit extra viktiga under pandemin. Men få nya hemgrupper har bildats. Därför intensifierar bland andra pingströrelsen nu arbetet med små gemenskaper i församlingarna som kan läsa Bibeln tillsammans i vardagen – och dela sin tro med nya människor.

Pingst på nationell nivå bjuder in till en inspirationsdag kring smågrupper inom kort. Den ska hållas i Södertörnkyrkan i Huddinge samt på nätet. Ambitionen är att kartlägga och försöka skapa en mer utbyggd infrastruktur av smågrupper i församlingarna, med ledarträning, regelbundna utbildningar med mera.

Ofta handlar det om grupper med upp till tio personer som möts i hemmen, eller i någon annan lokal, som ett komplement till de större gudstjänsterna i kyrkan.

– Pandemin har fått oss att få upp ögonen för hur viktig den lilla gruppen är. Här kan vi komma närmare varandra, bygga relationer och låta tron få landa, och få händer och fötter, säger Richard Svensson, verksamhetsledare för församlingsverksamheten inom Pingst FFS.

Porträttbild: Richard Svensson, pastor och verksamhetsledare för Pingst Församling.

Flera frikyrkosamfund

De mindre grupperna finns också inom Equmeniakyrkan, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan.

Enkätundersökningen “Frikyrkorna och pandemin”, som gjordes av forskare och pastorer i de fyra frikyrkosamfunden nyligen, visade hur människor genom hemgrupperna både kunde hålla kontakt och hjälpa varandra fysiskt under restriktionerna.

Så här skriver en av de svarande i enkäten: “För många har smågrupperna varit den del av församlingen som varit kvar under pandemin … På ett naturligt sätt finns omsorgen om varandra i grupperna och om något händer kan man hjälpas åt med bön, vara lyssnade öra och dela erfarenheter.”

Prioritering framåt

Men forskarenkäten i frikyrkorna visade också att det bildades få nya smågrupper under pandemin. Det var de församlingar som redan hade fungerande strukturer för de mindre grupperna som kunde få se deras växande betydelse i kristiderna.

En majoritet av de svarande (61 procent) tror samtidigt att smågrupperna kommer att bli extra prioriterade i deras församlingar efter att restriktionerna har släppt – med hänvisning till att behovet av gemenskap är stort efter en period då många varit isolerade.

Forma lärjungar

Richard Svensson vet i dagsläget inte hur många smågrupper det finns i pingstförsamlingarna, men säger att många av de drygt 400 församlingarna har smågrupper. På en del håll fungerar de väldigt bra, medan det på andra platser kan vara svårt att hålla dem i gång, hitta ledare med mera, uppger han.

– Vi vill bygga smågrupper som blir en plats där lärjungar till Jesus formas och utvecklas. Grupper som är inkluderande, men också öppna för nya människor.

---

Fakta: Det stora sker i det lilla

  • Inspirationsdag om smågrupper i pingstförsamlingarna, som anordnas i Södertörnkyrkan, Huddinge, samt på nätet, lördag 12 mars.
  • Pastorn och australiern Rod Plummer medverkar. Han berättar om sitt arbete med smågrupper och lärjungaträning i Lifehouse International Church i Tokyo.
  • Erfarenhetsutbyte om och i smågrupper under dagen.

---



Fler artiklar för dig