Nyheter

John Wimbers kyrka lämnar Vineyard - ingen från ledningen visste

Chock och besvikelse efter det plötsliga beskedet

Som mångårig pastor i Anaheim lade John Wimber grunden till den internationella Vineyardrörelsen. Men nu har församlingsledningen fattat beslut om att lämna samfundet.
– Jag är chockad och djupt besviken över deras beslut, säger Jay Pathak, nationell ledare för Vineyardrörelsen i USA.

Beskedet att Vineyard Anaheim i Kalifornien går ur samfundet lämnades för en dryg vecka sedan. Och enligt Jay Pathak kom det som en total överraskning. I en längre text på den amerikanska Vineyardrörelsens webbplats beskriver han hur han träffade Alan och Kathryn Scott, pastorspar i Vineyard Anaheim, på torsdagskvällen den 24 februari för att äta middag. Enligt Jay Pathak frågade han paret om de var intresserade av större ledaruppdrag inom Vineyard. Svaret blev att de tänkte lämna rörelsen.

– Det var första gången som jag kommunicerade med någon från Vineyard Anaheim om detta, förklarar Jay Pathak, som berättar att ingen från ledningen i USA hade fått information om vad som var på gång.

Av uttalandet på Vineyardrörelsens webbplats framgår inte varför församlingen i Anaheim har fattat det drastiska beslutet. Det gör det inte heller i det brev som Alan och Kathryn Scott skickade till medlemmarna i Vineyard Anaheim dagen efter mötet med Jay Pathak.

Självkritisk pastor i Anaheim

I brevet skriver det brittiska pastorsparet, som leder Vineyard Anaheim sedan 2018, att det har varit en ära att stå bakom Vineyardrörelsen. De hänvisar också till ett uttalande från John Wimber (1934–1997) om vad det innebär att vara lärjunge – nämligen att ta nya steg trots kostnaden som det är förenat med. De förklarar att de har upplevt en kallelse ta ett trossteg mot det okända.

“Som en del av processen har Vineyard Anaheim denna vecka dragit tillbaka sitt medlemskap från Association of Vineyard Churches USA.”

Brevet skickades alltså ut till församlingsmedlemmarna den 25 februari och på den efterföljande söndagens gudstjänst tog Alan Scott också upp ämnet. Men så mycket klokare blev nog inte de församlade. Någon bakgrund till beslutet gavs inte, i stället betygade Alan Scott flera gånger sin kärlek till Vineyard samtidigt som han beskrev processen. I det senare fallet uttryckte han självkritik.

– Vi borde ha hanterat detta på ett mycket bättre sätt, sa han och beskrev det som ett felbeslut att inte låta processen ta längre tid.

– De senaste dagarna har varit utmanande och tröttsamma för oss alla. Vad vi önskar är att ni har lite överseende med oss och att ni ger oss möjlighet att slutföra processen och sedan kommer vi att försöka svara på era frågor.

“Chock och förvirring över beslutet”

En mycket besviken Jay Pathak, som tillträdde sin tjänst som nationell ledare för Vineyardrörelsen i USA vid årsskiftet, berättar i texten på den amerikanska Vineyardrörelsens webbplats att han har varit i kontakt med ett flertal personer som fanns med när Vineyard grundades i slutet av 1970-talet.

– De har också uttryck chock och förvirring över beslutet, säger Jay Pathak.

Han klargör att Vineyard Anaheim har påverkat alla kyrkor i den internationella Vineyardrörelsen. Dessutom beskriver han Alan och Kathryn Scott, liksom resten av Vineyard Anaheim, som bröder och systrar i Kristus och som familjemedlemmar i Vineyard.

– Och just därför känns den här brådskan ännu mer smärtsam.

---

Fakta: Vineyard

  • 1977 grundade John Wimber en kyrka i Yorba Linda i närheten av Anaheim i sydöstra Los Angeles. En konflikt kring synen på helande och den heliga Anden ledde till att församlingen 1982 lämnade samfundet som de tillhörde för att i stället bli en del av Vineyardrörelsen som hade existerat i några år.
  • Under ledning av John Wimber växte församlingen och flyttade till Anaheim. Samtidigt växte också Vineyard till en internationell rörelse.
  • John Wimber besökte Sverige flera gånger under 1980-talet och 1992 kom Vineyard till Sverige i form av ett församlingsgrundarprojekt i Stockholm som ett år senare blev en etablerad församling.
  • År 2020 fanns det enligt Vineyardrörelsens egna uppgifter 2 400 kyrkor i 95 länder.

---

Fler artiklar för dig