Nyheter

Stefan Swärd: “Putin är en antikrist”

Pastorn menar att “Bibelns klassiska analys av ondska” är tillämpbar på den ryska presidenten

Vladimir Putin är en antikrist i vår tid. Det menar pastorn Stefan Swärd.
“Han är ett vilddjur”, skriver Swärd.

I sin blogg beskriver pastorn Stefan Swärd sin syn på Rysslands president Vladimir Putin. Han inleder med att slå fast att Bibeln innehåller mycket kritik mot despotiska härskare, inte minst i Danielsboken i Gamla testamentet. Nya testamentet talar i stället om antikrist, “vilddjuret som stiger upp ur avgrunden [och] kallas för den laglöse, laglöshetens människa”, som Swärd skriver.

Där ser Swärd en antikrist i vår tid i form av Vladimir Putin.

“Putin är ett vilddjur. Han ljuger och bedrar, han stjäl, slaktar och förgör. Han är en fördärvets man. Han fattar beslut som leder till många tusen människors död”, skriver Swärd, och kommer till slutsatsen:

“Bibelns klassiska analys av ondska och despotiska härskare, är tillämpbart på en despot som agerar i vår tid. Bibeln pekar på perspektivet att antikrists ande råder i vår värld, och det är många antikrist. Bibeln pekar på perspektivet att detta kan kulminera i samband med Jesu andra tillkommelse.”

Ta avstånd

Vladimir Putin är nära förbunden med rysk-ortodoxa kyrkan som stöttar honom och han brukar då och då synas på mässa. Det ska dock inte låta förleda oss, menar Stefan Swärd.

“Bibeln säger också om antikrist att från oss har de utgått. Antikrist liknas i Nya testamentet i religiösa dimensioner. Putins nära förbindelser med kyrkan förstärker de antikristliga dragen, de försvagar det inte”, skriver han.

Swärd avslutar med att säga att alla kristna måste ta avstånd från Putin och “antikristliga system“.

“Som kristna ska vi ha en profetisk-kritisk analys av makterna och herrarna i denna världen. Det är nödvändigt att ta avstånd från antikristliga system. De som lojalt stöttar Putin blir en del av systemet och kommer att dras med i fallet. Det gäller även härskare och nationer som stöttar Putin”, skriver Stefan Swärd.

Fler artiklar för dig