Nyheter

Mattias Lekardal tvingas lämna Divine Favour Mission

Nya huvudledaren tillträder med “mycket blandade känslor”

Predikanten Mattias Lekardal är inte längre kvar som huvudledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission. Han har fått lämna sitt uppdrag sedan styrelsemedlemmarna uppfattat att de skulle få polisiära åtgärder på sig ifall de mörkade ordförandens privata affärer. Även viceledaren Tommy Dahlman kommer framöver att lämna sin post.

Predikanten och politikern Carol Krogstrup från Danmark, med eget ministry, blir i stället ny huvudledare för Divine Favour Mission (DFM). Det meddelades vid ett zoommöte med ett 30-tal närvarande på torsdagskvällen inom det som kallas DFM Management.

Dagens journalist var inbjuden att närvara när förändringarna meddelades med motiveringen att den nya ledaren nu vill signalera öppenhet och transparens i missionsorganisationen.

Till slut fick alltså DFM:s styrelse nog av ledaren Mattias Lekardals obetalda skulder, trassliga affärer och människor som känt sig lurade. Efter att styrelsen nyligen, och utan framgång, försökt få honom att lägga alla kort på bordet meddelades det för ett par veckor sedan att Lekardal var sjukskriven på obestämd framtid, uppgav marknadschefen och viceledaren Tommy Dahlman vid zoommötet.

Avgått med omedelbar verkan

Den 27 februari, meddelade Mattias Lekardal via ett brev till styrelsen att han avgår med omedelbar verkan med hänvisning till sina “trassliga omständigheter och sjukskrivningen”, berättades det i mötet.

– Tyvärr insåg vi under oktober och november 2021 att Mattias Lekardal fortsatte med sina olämpliga affärer i en takt som han själv inte längre kunde dölja, sa Tommy Dahlman.

– Kunskapen blev alarmerande när vissa styrelseledamöter blev sittande dagligen med långivare som hotade med det mesta för att få sina pengar tillbaka. Skuldberget ökade till volymer som gjorde att vi som styrelse skulle få polisiära åtgärder på oss i fall vi mörkade ordförandens affärer – även om den här businessen låg utanför DFM, fortsatte Dahlman, som hävdade att Lekardals olika förehavanden hade skett utan styrelsens vetskap om detaljer.

Facebook Live med Mattias Lekardal och Tommy Dahlman.

Även Dahlman lämnar

Dahlman meddelade även att han för egen del kommer att lämna uppdraget som vice ledare i Divine Favour Mission framöver, när Carol Krogstrup blivit varm i kläderna som ny huvudledare.

– Jag har för mycket blod på mina händer, sa Dahlman.

Nya huvudledaren bor i Helsingör i Danmark och driver sedan 20 år tillbaka församlingen The river of life ministries. Hon är 45 år, har sitt ursprung i Uganda och har jobbat med integrationsfrågor i Danmark. Hon är också politiskt aktiv inom danska kommunpolitiken i Konservative Folkeparti.

Nya ledaren tänkte lämna DFM

Carol Krogstrup har funnits med i DFM:s styrelse en tid och stått som kontaktperson i Danmark. Men när hon började få frågor från journalister om Mattias Lekardals affärer upplevde hon det besvärligt, och skrev därför i början av januari till den tidigare huvudledaren att hon tänkte lämna missionsorganisationen, berättade hon i presentationen av sig själv på zoommötet. Men i stället valde hon en “timeout”. Och när hon i slutet av februari fick information om den finansiella situationen på DFM:s styrelsemöte kände hon i hjärtat “att det här är för mycket för mig”, uppgav hon.

Carol Krogstrup

Ändå valde Carol Krogstrup till slut att tacka ja till att ta över som huvudledare i DFM, efter samtal med styrelsen och Mattias Lekardal.

– Det är med mycket blandade känslor som jag säger ja till det. För jag vet att jag inte kommer att kompromissa. Min bön är att vi alltid ska vara ärliga inför Gud. Vi kan alla göra misstag – och när vi gör misstag kan vi få förlåtelse av Gud, men vi får inte fortsätta att göra samma sak, slog hon fast.

– Gud behöver människor som kan ödmjuka sig. Vi måste lägga ner vår stolthet, sa Carol Krogstrup, och pekade ut transparens när det gäller finanserna som enda vägen framåt.

Stöd från de närvarande

I mötet talade flera om hur tragisk situationen hade blivit. Krogstrup hänvisade till “Guds ljus” och en utmanande väg framåt. Hon möttes enbart av stöttande och glada tillrop i DFM-mötet, där det samtidigt talades om en nystart och att en tung kappa nu lyfts bort. Men där fanns också flera närvarande som nu berättade öppet för varandra att de hade lånat ut pengar till Mattias Lekardal utan att ännu ha fått dem tillbaka.

Och medan Tommy Dahlman hävdade att Divine Favour Mission som organisation i dagsläget inte har en enda krona i skuld till någon – utan att Mattias Lekardal i stället har lånat pengar och gjort affärer privat vid sidan av organisationen – så hävdade en annan av deltagarna i mötet att hon i skriftlig konversation kunde visa att hon hade lånat ut icke återbetalade pengar till huvudledaren Mattias Lekardal för DFM:s räkning. Vid ett annat tillfälle hade hon också fått ta fram sitt privata Visa-kort för att betala lokalerna på hotellet vid en DFM-konferens i Solna, där det saknades pengar, uppgav hon, och undrade om DFM:s styrelse tänker försöka hjälpa henne att få tillbaka pengarna.

DFM-styrelsens representanter bad att få återkomma i saken.

---

Fakta: Mattias Lekardal

  • Predikant och tidigare ledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission, DFM.
  • Boende i Sköllersta utanför Örebro.
  • Har sålt tavlor till flera personer som känt sig lurade av värderingen. Samlade tidigare in missionspengar på Swish-nummer i privat namn. Har flera miljoner i skulder hos kronofogden.
  • Företagare med flera mindre företag, bland annat Divine Favour AB, som existerar vid sidan av den ideella föreningen med liknande namn.
  • Tidigare pastor i nedlagda och konkursade församlingen Karisma center i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig