Nyheter

Humanisterna fick nobben som ett trossamfund

“Vi är inte överens, men accepterar deras beslut”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard

Svaret blev nej. Humanisterna får inte bli registrerade som ett trossamfund av Kammarkollegiet. Men på sikt finns det en öppning.

Humanisterna har länge drivit frågan att deras sekulär-humanistiska världsåskådning ska jämställas med de religiösa samfunden, inte minst juridisk med önskan om en så kallad livsåskådningsneutral politik.

Ett steg på vägen har varit att försöka få statliga bidrag på liknande premisser som trossamfunden har, något som Humanisterna hittills nekat med motivering att de inte är ett religiöst samfund.

Fick ett nej

Därför kommer det som ett bakslag att Kammarkollegiet nu säger nej till deras ansökan om att få bli registrerade som ett trossamfund, något som på sikt också skulle kunna ge dem möjlighet att söka samfundsbidrag.

Kammarkollegiet ger sig inte in i debatten om sekulär-humanism kan betraktas som en religiös livsåskådning bland andra, utan avfärdar ansökan genom att hänvisa till Humanisternas stadgar. De menar att det är kongressen som måste fatta ett beslut om att det ska skickas in en ansökan, inte som i det här fallet Humanisternas styrelse.

Accepterar beslutet

- Vi är inte överens med Kammarkollegiets tolkning av Humanisternas stadgar, men accepterar deras beslut, säger David Rönnegard, förbundsstyrelseordförande i Humanisterna, till Kyrkans Tidning som var först med att rapportera om det här.

Humanisterna kommer inte att överklaga beslutet, utan svarar till Kyrkans Tidning att de kommer att ta upp frågan på sin kommande kongress. Efter det överväger de att göra en ny ansökan.

Att bli accepterad som ett trossamfund innebär inte automatiskt att man kommer att få statliga bidrag, utan där krävs det ytterligare en prövning.

---

Fakta: Lagen om trossamfund

  • Lagen om trossamfund reglerar vilka regler som gäller för trossamfund i Sverige, exempelvis vilka kriterier som behöver uppfyllas för att räknas som ett trossamfund.
  • Staten betalar också ut bidrag till trossamfunden, där regelverket håller på att ses över och senare i år väntas ett demokrativillkor införas.

---

Fler artiklar för dig