Nyheter

Svensk familj lämnade Ukraina i sista stund

Arbetade i en evangelisk församling i Kiev fram tills för en vecka före kriget bröt ut.

– När jag bytte olja i bilen och tankade inför att åka trodde ingen på att det skulle bli krig. Man ville inte tro att det skulle hända, säger Daniel Wiström som nu befinner sig på Öland med delar av sin stora familj.

Under helgen rapporterades om stora flyktingströmmar från Ukraina till grannländerna. FN:s flyktingkommissariat räknar med att cirka 500 000 ukrainare har lämnat landet sedan Ryssland attackerade Ukraina förra veckan.

Familjen Wiström lämnade strax innan kriget bröt ut. Nu befinner sig mamma och pappa och tre av barnen på Öland. Två av de sammanlagt sju barnen var på läger när föräldrarna lämnade och är nu i Polen på väg till Sverige, två av barnen är vuxna.

– Jag har bott i Ukraina många år från och till tillsammans med min fru Lena och våra sju barn, berättar Daniel Wiström som Dagen når på Öland på måndagen.

Träffades på en missionsresa

Daniel och Lena har varit aktiva i församlingsarbete i en evangelisk kyrka med pentekostala rötter. Paret träffades på en missionsresa i Sverige 1994. Sedan dess har de stora delar av sin tid bott i Ukraina.

– Det här är andra gången vi är med om att hastigt åka därifrån. Förra gången var 2014 när Ryssland invaderade Krim och startade kriget i östra Ukraina.

– Vi har nästan börjat bli vana. Nu är det ingen chock längre. Man vänjer sig vid allt, till och med att höra skottsalvor i bakgrunden som vi gjorde när vi bodde i Donetsk i ett par år.

Daniel Wiström berättar om hur det denna gång liksom för åtta år sedan piskades upp stämningar i landet före den ryska attacken.

Paret Wiström har arbetat i evangeliska församlingar i Kiev och Donetsk.

– Förr fanns inga motsättningar mellan ukrainare och ryssar. I mitten av januari i år märkte jag när jag lyssnade på Putin att läget liknade det 2014. Ingen av parterna i konflikten verkade vilja ge med sig. Efter UD:s uppmaning tog jag beslutet att åka hem till Sverige.

“Panik när man börjar skjuta”

Familjen Wiström lämnade huset i Donetsk och en lägenhet i Kiev med alla tillhörigheter och begav sig till Sverige. Det var i grevens tid. Nu ringlar köerna långa och det är svårt att ta sig ut ur landet.

– Många var lugna när det började, men det blir panik när man börjar skjuta, säger Daniel Wiström.

Han säger att han själv “tyvärr är pessimistisk” när det gäller att lösa konflikten.

– Man säger att man har möten nu, men det finns en kontaktgrupp som har träffats regelbundet i åtta år utan att kunna lösa någonting. Ingen verkar vilja kompromissa.

– Samtidigt tror vi kristna ju att Gud kan ingripa. Så vi får väl se. Det är många som ber och som lägger fram det här inför Gud.

Daniel Wiström berättar att han och hans fru varit verksamma både på utbrytarsidan i Donetsk och i själva Ukraina.

Hur ser då de evangeliskt kristna i Ukraina på konflikten, finns det en spricka mellan de kristna på de båda sidorna?

– Ja, det är inte helt lätt. Om man håller politik och nationalism borta från kyrkan så klarar man det galant. Jesus hade ju samma problem med olika sidor. Han klarade det. Motsättningarna var större 2014, och de flesta kyrkorna i dessa områden försöker tona ner politiken så mycket som möjligt.

– Däremot är det större problem mellan evangeliska kyrkor i Ryssland och i Ukraina. Men det här är jättesvårt, och det finns många som kan detta bättre.

Hur mår era vänner som är kvar i Ukraina?

– De har inte drabbats fysiskt, vad jag vet. Kyrkan där jag har varit aktiv tidigare blev skadad 2014-2015, och man har stängt flera kyrkor. De förbjöds av de lokala makthavarna. Polis kom och förde ut pastorerna under pågående gudstjänst, jag var med då. De tog min svärfar och min svåger till förhör.

Hämtar tryggheten i Gud

Daniel Wiström säger att det nu finns farhågor om att i det fall Ryssland tar över delar eller hela Ukraina kommer situationen att förvärras ytterligare för de evangeliska kyrkorna.

– Det finns fortfarande kyrkor i de östra regionerna som är öppna. Om kyrkorna är lyhörda för makthavarnas krav får de hålla öppet. Frågan vi ställer oss är: kommer det att bli så överallt vid ett ryskt maktövertagande? Att det blir tuffare är helt säkert.

Familjen Wiström kommer snart att vara samlad på sommarstället på Öland. När och om de kan åka tillbaka är högst osäkert, säger Daniel Wiström.

– Vi börjar bli vana vid det här läget. För tillfället ser vi ingen möjlighet att åka tillbaka. Men man får hämta tryggheten i Gud, säger han.

Fler artiklar för dig