Nyheter

Skåneförsamling tar emot 80 ukrainska barnhemsbarn

Någonstans i Polen eller Tyskland befinner sig flera bussar med ukrainska barnhemsbarn som flytt stridigheterna i hemlandet. I skånska Höör förbereder församlingen Kingdom Center för att ta emot ett 80-tal barn och ett 20-tal av barnhemmets personal.

Pastorsparet Christer och Helena Segerliv sitter i en bil på väg från hemmet i Ljungbyhed till det konferenscenter som församlingen bedriver utanför Höör. Bilen är lastad med förnödenheter och under morgonen har frivilliga varit på plats och bäddat sängar så att allt ska vara redo när de ukrainska barnen, som är i åldrarna fyra till sexton år, väl anländer. När det kan bli beror på hur färden avlöper.

När Christer Segerliv under lördagsnatten var i kontakt med en av bussarna berättade de om kilometerlånga köer.

Bild från evakueringen av kristna barnhemmet Fathers house i norra Kiev, Ukraina, natten till fredag den 25 februari.

Barnhemmet Fathers house som resenärerna kommer ifrån ligger i norra Kiev och drivs av en lokal kristen församling. Barnen är föräldralösa eller kommer från trasiga hemförhållanden och Kingdom Center har stöttat arbetet i ett tiotal år. Men arbetet i Ukraina började redan på 1990-talet med hjälpsändningar – mat och kläder. Församlingens insatser har uppmärksammats av den ukrainska regeringen.

– Vi har fått medalj av ukrainska regeringen för vad vi har gjort för de ukrainska barnen. Det kom en representant till oss i Sverige och överlämnade utmärkelsen, berättar Helena Segerliv.

Barnen har besökt Skåne tidigare

En del av barnen kommer att känna igen sig när de kommer fram till församlingens gård utanför Höör.

– Barn från just det här barnhemmet har kommit till oss varje sommar och stannat hos oss i två, tre veckor. De har haft läger och aktivitet, fått mat och övernattning. Det har varit mycket uppskattat.

Det var natten till fredagen, efter att Ryssland attackerat Ukraina, som ledarna för Fathers house bestämde sig för att evakuera barnen och färden påbörjades mot Tyskland och Sverige.

Christer Segerliv berättar att det handlar totalt om cirka 200 barn, varav en stor grupp kommer att stanna i Tyskland. Resten fortsätter till Sverige. Bussresan genom Ukraina blev vådlig.

– De passerade en flygplats som blev beskjuten med luftvärn. De undgick att bli träffade och de fick sedan eskort av polisen på sin väg mot den polska gränsen, säger Christer Segerliv till Dagen.

Familjen kvar i Kiev

Kingdom Center samarbetar tätt med kristna hjälporganisationen Angel Wings som samordnar resan till Sverige. Med ombord på en av bussarna finns pastor Roman som leder den församling som driver barnhemmet.

Kvar i Kiev finns hans hustru och några vuxna barn.

– De sitter i källaren, tillägger Christer.

– Det är de som är hjältar. Det är inte vi, betonar Helena.

Bild från evakueringen av kristna barnhemmet Fathers house i norra Kiev, Ukraina, natten till fredag den 25 februari.

När kan barnen vara framme i Sverige?

– Någon gång i veckan. En av bussarna har gått sönder så det behöver fixas en annan, förklarar han.

Att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige är inte aktuellt som det ser ut nu.

– Meningen är att de ska återvända när läget i Ukraina har stabiliserats igen, säger Helena Segerliv.

Många vänner i Ukraina

Christer och Helena Segerliv var med och grundade Kingdom Center (som tidigare hette Kristet Center Syd). Församlingen har mellan 50 och 60 medlemmar. Alla är aktiva, betonar paret. Insatserna i Ukraina utgör ungefär hälften av församlingens missionsarbete och pastorsparet har besökt landet ett flertal gånger. På grund av pandemin har de inte varit där sedan 2019, men De har även fått många vänner där nere.

– Jag chattade i natt med en kvinna där nere som jag känner sedan många år och medan vi hade kontakt så föll bomberna i hennes närhet, berättar Helena Segerliv.

Bild från evakueringen av kristna barnhemmet Fathers house i norra Kiev, Ukraina, natten till fredag den 25 februari.

Vilka är de främsta behoven just nu?

– Pengar till mat och även till transporten från Tyskland.

Många vill hjälpa till

I takt med att ryktet spridit sig om de ukrainska barnen har folk börjat höra av sig till Kingdom Center.

– Vi har fått ett enormt gensvar i dag. Det är hundratals människor som vill hjälpa till, från Överkalix i norr till Ystad i söder. Det kommer hjälp från företag och privatpersoner, berättar Helena.

– Svenskarna är otroliga på att hjälpa. Jag pratade precis med en man som var på väg till vårt konferenscenter med flera lådor med bananer och äpplen till barnen, säger Christer.

Pastorsparet har inte svårt att motivera sitt engagemang.

– Vad du har gjort för en av mina minsta gör du för Jesus själv. Gud har ett väldigt stort hjärta för de här barnen. De tar sig just nu från en krigsdrabbad härd men många av dem är sedan tidigare föräldralösa och har upplevt allehanda trauman. Det har förvandlat våra liv att arbeta med de här barnen, säger Helena Segerliv.

---

Fakta: Barnhemmet Fathers house

  • Ett barnhem i norra Kiev som drivs av en lokal kristen församling.
  • Här bor cirka 200 barn varav många är föräldralösa.
  • Från Sverige stöttas barnhemmet av bland annat församlingen Kingdom Center och hjälporganisationen Angel Wings.

---

Fler artiklar för dig