Nyheter

Franklin Graham: Kristna måste sluta kompromissa

Dagen har pratat med den amerikanske evangelisten som leder Billy Graham Evangelistic Association

Franklin Graham ses som evangelikalernas ledare i USA och vill föra vidare sin pappa Billy Grahams evangelistarv. Samtidigt har han fått kritik för drastiska uttalanden och sitt stöd till Donald Trump. I en exklusiv intervju med Dagen berättar han om sin syn på kyrkans roll i politiken och hur han vill motverka sekulariseringen bland unga.
– Många kristna håller inte med mig politiskt, säger han.

– Hallå, hur är saker och ting i Sverige? säger Franklin Graham glatt när Dagen når honom på telefon i North Carolina i USA.

Graham fortsätter med att säga att han “älskar Sverige” och berättar att han länge har arbetat med en svensk kollega, Hans Mannegren, som blivit en god vän.

– Jag har själv varit i Sverige flera gånger och jag har träffat missionärer därifrån i hela världen. Sverige har haft stor betydelse för att sprida evangeliet. Även om det är ett litet land med en liten kyrka så är den kraftfull och Gud har använt den, säger han.

Stökiga ungdomsår

Franklin Graham är i dag de amerikanska evangelikalernas kanske allra mest profilerade namn, men vägen dit har inte varit så rak som man kan tro. Det började förstås i den riktningen – som äldste son till Billy Graham, den världsberömde evangelisten som kallades “Amerikas pastor”, väntade sig många att han skulle gå i sin pappas fotspår. Ändå var Franklin Grahams ungdomsår tumultartade. Han skaffade sig ett rykte som festprisse och blev utkastad från sitt universitet för att ha brutit mot det nattliga utegångsförbudet.

1974 förändrades allt. Då tog Franklin emot Gud på ett hotellrum i Jerusalem och valde att utbilda sig till pastor. Han började också ses som en potentiell efterträdare till sin far. Första gången som Billy Graham offentligt tog upp det var på ett väckelsemöte i Texas 1981.

– Det finns några som tror att min son, Franklin, en dag kan bli den personen [som efterträder mig]. Han är en väldigt kraftfull talare och bibellärare och auktoritativ i predikstolen. Han har en närvaro kring sig, sa Billy Graham då.

Så blev det – Franklin Graham blev vice ordförande i Billy Graham Evangelistic Association 1995 och tog över ledarskapet 2000. Sedan dess har han fortsatt i den rollen, vid sidan av att också leda biståndsorganisationen Samaritan’s Purse.

Franklin Graham

Var på konferenserna

När Graham tänker tillbaka på sitt liv i den evangelikala rörelsen är det konferenserna som sticker ut, säger han. I både Lausanne 1974 och Amsterdam 1986 samlades tusentals evangelikaler för att inspirera varandra och dra upp linjerna för framtiden.

– Jag var på plats på båda. Det var väldigt spännande. Min far organiserade Lausannekonferensen som en reaktion mot Kyrkornas världsråd och det gav kyrkan runt hela världen ett stridsrop som hörs än i dag.

Vad gjorde den evangelikala rörelsen så framgångsrik?

– Min fars fokus på Bibeln, att gå tillbaka till auktoriteten i Guds ord. Det var vårt fokus då och det är vårt fokus i dag. Även om världen förändras så har inte världens behov förändrats, de är exakt desamma som för hundra, tvåhundra eller tvåtusen år sedan, säger han.

Uttalat sig politiskt

Graham den äldre var tidigt i karriären god vän med flera amerikanska presidenter, särskilt Richard Nixon. Den offentliga relationen fick dock ett abrupt slut när Nixon tvingades avgå efter Watergate-skandalen i början av 1970-talet. Därefter var Billy Graham noga med att hålla ett avstånd till maktens korridorer.

Franklin Graham har inte varit lika försiktig med sin politiska lojalitet. När Donald Trump överraskande vann det amerikanska presidentvalet 2016 förklarade Graham att bedömare inte hade tagit hänsyn till “Gudsfaktorn”. När Trump sedan ställdes inför riksrätt efter Kapitolium-stormningen 2021 jämförde Graham republikanerna som röstade för processen med Judas. Själv menar han att hans politiska åsikter bottnar i hans bibeltolkning.

Vissa tycker att kyrkan inte bör hamna för nära politiken. Vad säger du om det?

– Jag kan hålla med om det till viss del, men politiska frågor är ofta moraliska frågor. Som samkönade äktenskap – det är en politisk fråga, men det är också en moralisk fråga. Det finns sådana frågor där jag tycker att vi måste stå upp och säga emot, säger han.

Alla kristna kommer inte till samma politiska slutsatser som du. Finns det en risk att du alienerar dem?

– Många kristna håller med inte med mig politiskt, men jag låter inte det hindra mig från att älska dem och bry mig om dem. Vi kan ha olika politiska åsikter, men jag måste vara bestämd kring moraliska frågor. Om en kristen till exempel säger till mig att abort är en kvinnas val svarar jag att jag håller inte med. Gud skapade livet och jag tror att det börjar vid befruktningen, säger han.

USA har under de senaste åren blivit allt mer splittrat i samhällsfrågor och kristenheten är inget undantag. Franklin Graham har själv fått kritik för att öka polariseringen genom sina skarpa uttalanden – han har bland annat kallat islam för “en ondskefull religion” – men säger att olika åsiktsläger inte är något nytt fenomen.

Finns det en risk att polariseringen hotar kyrkans och samhällets enhet?

– Det är en svår fråga. Det har alltid funnits en polarisering mellan konservativ teologi och de som kompromissar och är mer liberala kring teologi. Den sprickan fanns under min fars tid och före honom också. Som sagt, Kyrkornas världsråd var anledningen till att Lausannekonferensen anordnades, säger han.

– Det kommer alltid att finnas teologiska skiljaktigheter, vi kommer aldrig att allihopa komma samman. Men den viktiga frågan är Jesus Kristus. Är han Guds son? Kan han genom att vi sätter vår tro till honom rädda oss från helvetet?

– Svaret är ja, han kan rädda oss från helvetet. Det finns inget annat sätt. Jag tror att det är viktigt för oss som troende att ställa oss frågan om vi tror på detta. I så fall har vi kristna mycket gemensam grund att stå på.

Franklin Graham

“Kompromissa inte”

Sedan Billy Graham grundade organisationen som Franklin nu leder har mycket som rör tro och samhälle förändrats: sekularisering är en utmaning i alla västerländska länder, säger han, och nämner Sverige och USA som exempel. För Franklin Graham är lösningen att kristna måste “sluta kompromissa”, en fras som han återkommer till flera gånger.

– Mitt ord till troende överallt är att hålla fast vid Bibeln och inte kompromissa med Guds ord. Det finns en tendens att kompromissa och det kan vi inte göra, säger han och återvänder till tidigare exempel:

– Ta politiska frågor som samkönade äktenskap eller könsidentitet. Bibeln är tydlig med att Gud skapade oss som män och kvinnor och äktenskapet sker emellan dem. Vi ska älska alla och inte fördöma, men vi kompromissar inte och står fast vid Guds ord.

Färre unga amerikaner än någonsin identifierar sig som kristna. Oroar det dig?

– Jag tror inte att oro är det rätta ordet. Vi vet från Bibeln att världen kommer att bli sämre, inte bättre. När vi läser Uppenbarelseboken eller profetiorna ser vi att världen så småningom kommer att utvecklas till ett envärldssystem lett av en Antikrist. Det är en person som hatar Gud och hatar Jesus, och världen kommer att följa den personen, säger Franklin Graham.

– Men vi evangelikaler måste fortsätta att predika evangeliet och leda människor till Jesus för omvändelse. Jesus befallde oss att gå ut i världen och göra lärjungar i alla länder – den befallningen gäller fortfarande. Om saker är dåliga i Sverige eller USA är det för att kyrkor inte gör det jobbet som Gud har kallat oss till att göra, säger han.

Franklin Graham

Han säger att unga kommer att lockas till kyrkorna så länge det erbjuds ett tydligt alternativ.

– Det som har hänt i så många kyrkor i USA är att vi försöker bli mer och mer som världen. Gudstjänsterna har blivit mer “hippa”. Vi försöker se ut, lukta och smaka som världen. Men det attraherar inte världen, den får nog av det varje dag. Den vill ha något annat, säger han.

– Jag tror att om människor lever ett kristet liv, och inte håller på och blir berusade, sysslar med droger eller har sex utanför äktenskapet, så kommer andra att se att det är en annan typ av livsstil och vilja veta mer.

---

Fakta: Franklin Graham

  • Föddes 14 juli 1952 i Asheville i North Carolina i USA.
  • Har lett biståndsorganisationen Samaritan’s Purse sedan 1979 och evangelisationsorganisationen Billy Graham Evangelistic Association sedan 2000.
  • Gifte sig med sin fru Jane 1974 och har fyra barn.

---


Fler artiklar för dig