Nyheter

Nu får domkapitlen rätt att straffa brottsdömda präster

Förvaltningsrätten i Stockholm menar att tillsynen “väger tyngre” än skydd av personuppgifter

Uppsala stift och Stockholms stift – och resten av stiften i Svenska kyrkan – kan åter besluta om disciplinära åtgärder mot präster och diakoner som döms för brott. Det har Förvaltningsrätten i Stockholm bestämt.
– Det är mycket glädjande att domkapitlet nu får tillstånd att behandla uppgifter om lagöverträdelser, säger Ann Nordberg, stiftsjurist i Stockholm.

I flera års tid har Uppsala stift och Stockholms stift varit indragna i en juridisk process med Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen). Stiften har sökt tillstånd att behandla personuppgifter om lagöverträdelser inom ramen för sin tillsyn inom domkapitlet över präster och diakoner. Men Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har, med hänvisning till EU:s dataskyddsförordning GDPR, sagt nej.

Till slut hamnade frågan hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Och nu har domen kommit som ger stiften rätt.

Förvaltningsrätten skriver att stiften “har ett mycket starkt och berättigat intresse av att kunna utöva tillsyn över präster och diakoner”.

Samtidigt konstaterar också domstolen att de uppgifter som kan komma att behandlas av stiften inom ramen för sin tillsyn “ofta är av mycket integritetskänslig natur och dessutom kan få allvarliga konsekvenser för den som berörs, i vissa fall obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst”.

Oro för allmänhetens syn

Sammantaget anser ändå förvaltningsrätten att “stiftens och allmänhetens intresse av att det finns en fungerande tillsyn över präster och diakoner för att undvika missbruk av deras särskilda förtroendeställning” ... “väger tyngre än de enskilda prästernas och diakonernas intresse av skydd av sina personuppgifter”.

Ann Nordberg, stiftsjurist i Stockholm.

I avvaktan på att förvaltningsrätten skulle meddela sin dom har Svenska kyrkans 13 stift befunnit sig i ett osäkert rättsläge. Det har också funnits en oro inom kyrkan för hur allmänheten ser på det faktum att dömda brottslingar inte kan prövas för eventuell kyrklig reprimand.

– Vi kan inte hantera dessa personuppgifter alls, skulle någon anmäla får vi överlämna till eventuell arbetsgivare att hantera utifrån arbetsrätten men i övrigt pausa hos oss, sa Ann Nordberg, stiftsjurist i Stockholm, till Dagen i höstas.

På Integritetsskyddsmyndighetens bord

En rundringning som Dagen samtidigt genomförde visade att några stift, däribland Uppsala och Stockholm, hade pausat all tillsynsprövning. Några stift hade inte fattat beslut om hur de skulle agera medan bland annat Skara och Strängnäs, trots risken för ekonomiska smällar i form av exempelvis skadeståndsanspråk, hade återupptaget tillsynsprövningen.

Onsdagens beslut från förvaltningsrätten innebär att Uppsala stift och Stockholms stift – och resten av stiften i Svenska kyrkan – nu kan bedriva tillsynsprövningen.

I domen, som kan överklagas, skriver förvaltningsrätten att det är upp till Integritetsskyddsmyndigheten att besluta om eventuella villkor för tillståndet.

– Det är mycket glädjande att domkapitlet nu får tillstånd att behandla uppgifter om lagöverträdelser, förutsatt att domen vinner laga kraft och inte överklagas av IMY. Vi får vänta tre veckor och sedan eventuella instruktioner från IMY, säger Ann Nordberg till Dagen.

---

Fakta: Juridiken i Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan är indelad i 13 stift och i varje stift finns ett domkapitel.
  • Anmälningar mot en präst eller diakon sker till det domkapitel där vederbörande är anställd. Detta är den första instansen och motsvaras inom domstolsväsendet av tingsrätten.
  • Domkapitlet får förklara en präst/diakon obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst (i dagligt tal avkraga), besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen/diakonen skriftlig erinran.
  • Beslutet kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd (motsvaras av Högsta domstolen inom domstolsväsendet – någon hovrättsnivå finns inte).

---

Fler artiklar för dig