Nyheter

Faith Kakembo: Känns grymt att gå till final

Kristna narkossköterskan från Jönköping: Helt galet

Faith Kakembo, som Dagen tidigare har skrivit om, samt Anders Bagge gick direkt till final i Melodifestivalen när den tredje deltävlingen genomfördes.
– Helt galet, sa Faith Kakembo direkt efter att resultatet hade presenterats.

Barfota och klädd en glittrande rosa klänning framförde Faith Kakembo bidraget Freedom.

– Det var så härligt, det var fantastiskt och jag tycker att Freedom är en fantastisk låt och nu har ni fått höra den, konstaterade hon efteråt med blicken vänd mot tv-kameran och tv-tittarna.

Därefter blev det en nervös väntan på att rösterna skulle räknas. Men till slut kunde Faith Kakembo, som tidigare har berättat för Dagen hur hennes bönegrupp och föräldrar ber för henne, andas ut.

– Helt galet, konstaterade hon glatt och samtidigt väldigt samlat.

“Frid är ett väldigt bra ord”

Inför framträdandet sändes en förinspelad intervju med Faith Kakembo från narkosavdelningen i Jönköping där hon arbetar. Bland annat undrade Melodifestivalens programledare Farah Abadi vad låten Freedom handlar om.

– Att det alltid finns en frihet i att man är den man är och man kan få vara den man är. Man kan få älska vem man vill, få vara tillsammans med vem man vill, man kan få klä sig som man vill, svarade Faith Kakembo.

Farah Abadi frågade därefter vad Faith Kakembo vill att folk ska känna när de lyssnar på låten.

– Frid är ett väldigt bra ord och det är en väldigt bra känsla, svarade hon.

Skulle inte hinna med semifinal

Efter att resultatet i lördagens deltävling presenterats – och det stod klart att Faith Kakembo hade gått direkt till final – undrade Farah Abadi om hon skulle arbeta på måndag.

– Jag sa nyss att jag inte hinner gå till semifinal, jag måste gå till final, svarade Faith Kakembo.

Avgjordes på slutet

Dagen efter tävlingen förklarar Faith Kakembo att hon “delvis” har smält intrycken.

– Det var så klart grymt att gå till final, säger hon till Dagen.

Hur var gårdagen?

– Det var en bra och ganska lugn dag. Och det är alltid kul när man kör live.

Efter att Anders Bagge, som första deltagare, hade blivit finalklar fortsatte omröstningen och Faith Kakembo fick liksom resten av deltagarna vänta på slutresultatet. Efter att de första väljargruppernas röster hade presenterats fanns Faith Kakembo inte med i toppstriden, men två tolvpoängare innebar att hon klättrade i resultatlistan och när hon även fick den avslutande tolvpoängaren var saken klar.

– Men jag fattade först inte att jag hade gått till final, Lisa Miskovsky ledde ju när de sista rösterna skulle presenteras och sedan fick vi inte se någon ny sammanställning innan de berättade resultatet, säger hon till Dagen.

Efter att tv-sändningen hade avslutats väntade en rad intervjuer och resten av kvällen spenderade Faith Kakembo med familj och vänner.

Har du hunnit fundera något på finalen och ditt framträdande där?

– Nej, det börjar jag fundera på i morgon.

Landade en duva på balkongen

Den andra finalisten, Anders Bagge, var rörd till tårar efter beskedet att han hade gått vidare. Inför tävlingen skrev han på Instagram att han hade bett:

“Var tvungen att be en kort sekund innan repet idag, det för att tacka min kära pappa/mentor som jag hoppas ser och hör mig från sitt lilla moln i himlen. Tack för allt du lärt mig inte bara musikaliskt utan även hur du gav mig vägvisning att vara en bra människa. Din godhet, humor och musikalitet försöker jag att bära vidare så gott jag kan. Det landade en duva på balkongen denna morgon, den satt och tittade på mig, vet ju att du hade duvor som liten och älskade dom.”

---

Fakta: Melodifestivalen 2022

  • Under februari genomförs fyra deltävlingar. I varje deltävling framförs sju bidrag – två av dessa går direkt till final medan två artister möts i en semifinal där en finalplats står på spel.
  • Semifinalen avgörs den 5 mars i Friends Arena i Solna medan finalen äger rum den 12 mars i Friends Arena.
  • Vinnaren av Melodifestivalen kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022 som arrangeras i Turin i maj.

---

Fler artiklar för dig