Prästerna Johanna Andersson och Annika Borg anser att ärkebiskopen i Svenska kyrkan har en oklar roll. Detta hävdar de har resulterat i bland annat ökad politisering och polarisering av kyrkan. Och därför vill de nu att rollen ska utvärderas.
Fram till år 1990 var biskopen i Uppsala ärkestift dessutom ärkebiskop i Svenska kyrkan (den sista som hade det dubbla ansvaret var Bertil Werkström). Men 1990 delades rollen upp på två biskopar – en ärkebiskop med ett särskilt ansvar för Svenska kyrkans nationella nivå samt en biskop med ansvar för Uppsala stift. Bertil Werkström fortsatte då som ärkebiskop och Tord Harlin blev biskop i Uppsala stift.
“Den nyordning som infördes på 1990-talet behöver nu utvärderas”, skriver Johanna Andersson och Annika Borg i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
“Kan sammanfattas med fyra p:n”
Enligt Johanna Andersson och Annika Borg finns det flera nackdelar med situationen som den ser ut i dag. De skriver att kyrkokansliet i Uppsala har växt kraftigt och nämner specifikt kommunikationsavdelningen. Dessutom menar de att varumärket “ärkebiskopen”, samt en personfixering, har etablerats.
“De tre decennierna med denna 90-talsnyordning har präglats av en kyrklig utveckling som kan sammanfattas med fyra p:n: politisering, polarisering, positionering och pengar.”
Som exempel på politisering räknar Johanna Andersson och Annika Borg upp utspel om migration och klimat. Polarisering menar de har skett både mellan Svenska kyrkans medlemmar och mellan den nationella nivån och kyrkans stift och församlingar. Positionering beskriver de som en försvagning av församlingarnas och stiftens egenmakt till förmån för den nationella nivåns och kyrkopolitikens inflytande. Och pengar syftar bland annat på valkampanjen som ska leda fram till att en ny ärkebiskop kan utses.
Förtroende för Svenska kyrkan
Johanna Andersson och Annika Borg, som bland annat startade en manifestation “Mitt kors” för förföljda kristna 2016 och som har kritiserat Svenska kyrkans ledning vid flera tillfällen, hävdar att uppdraget som biskop i Uppsala stift och ärkebiskop i Svenska kyrkan inte är mer betungande än att en och samma person kan ha båda rollerna.
“En återgång till den tidigare ärkebiskopsrollen, förankrad i stifts- och församlingsliv, skulle bromsa politiseringen och polariseringen. Det skulle återställa rimliga proportioner mellan de olika kyrkliga nivåernas positioner och minska utflödet av pengar. Det är förtroendet för Svenska kyrkan det handlar om”, skriver de.
---
Fakta: Ärkebiskopsval 2022
- Senare i år avgår ärkebiskop Antje Jackelén och processen med att välja hennes efterträdare inleds snart. I mars kommer nomineringsval att hållas och i april presenteras kandidaterna innan valomgång 1 äger rum i maj (eventuell valomgång 2 genomförs i juni).
---