Nyheter

Stefan Swärd: Sorgligt och obegripligt att EFK lämnar Sea

Andra inom Evangeliska frikyrkan efterlyser en breddning av begreppet evangelikal

Sorgligt – och en obegriplig markering. Det säger EFK-pastorn Stefan Swärd om att Evangeliska frikyrkan hoppar av som nätverkspartner i Svenska evangeliska alliansen. Teologen och missionären Göran Janzon har däremot förståelse för beslutet.

Starka känslor åt olika håll har uttryckts efter beskedet att Evangeliska frikyrkan, EFK, följer efter Pingst och Svenska alliansmissionen och som samfund lämnar Svenska evangeliska alliansen, Sea, ett nätverk som vill bilda opinion och bygga relationer utifrån evangelikal kristendom.

Stefan Swärd har varit ordförande i både EFK och i Sea, och beklagar det beslut som EFK:s styrelse har fattat.

– Det är oerhört sorgligt utifrån mitt mångåriga EFK-engagemang. Vi i Evangeliska frikyrkan har ju varit drivande i det här, till skillnad från exempelvis Pingst, säger Stefan Swärd.

– Nu skyller man på formalia kring samarbetet med parakyrkliga missionsorganisationer. Visst kan Sea ha brustit i informationsansvar, men det är också upp till samfunden att följa med i vad som händer. Det här har varit en längre process.


Kräver svar från EFK-ledning

Stefan Swärd tycker att hans samfundsledare nu måste svara på hur den “breddning” av det evangelikala som de talar om ska se ut.

– Jag vill veta hur det ska gå till och vilka frågor det ska handla om. Och varför inte driva dem inom Svenska evangeliska alliansen? Det finns alla möjligheter att föra fram sina synpunkter i årsmöte och styrelse där.

Stefan Swärd anser för egen del att Sea är en bred ekumenisk rörelse som också går utanför frikyrkosfären när de driver evangelikal kristendom, något som exempelvis inte varit/är självklart i Svenska kyrkan. Och dåvarande Missionsförbundet var kritiska när Sea bildades, uppger han.

– Sea har drivit en evangelikal linje med ganska stor bredd, men också i kontroversiella frågor, inte minst äktenskapsfrågan, kristen sexualsyn och de ofödda barnens människovärde. Man har också gjort en enastående insats i debatten mot nyateismen.

Rädsla för avsmalning

Göran Janzon är teolog och tidigare Afrika-missionär inom Evangeliska frikyrkan. Han satt under många år som ordförande i svenska Lausannekommittén, som är en föregångare till Sea, och som jobbade med just kyrkornas mission – med evangelisation och socialt engagemang som lika viktiga delar. På senare tid har han också varit med och skrivit EFK:s dokument för tro och självförståelse, där “evangelikal” är en av fyra grundpelare.

Men till skillnad från Stefan Swärd har Göran Janzon förståelse för sin samfundsledningsbeslut att lämna som nätverkspartner i Sea.

Han säger att vid sidan av “strukturfrågan” har upplevelsen funnits länge att Svenska evangeliska alliansen inte riktigt har följt upp tidigare svenska Lausannekommitténs arv av ett globalt perspektiv och helhetssyn i missionsarbetet. Rädslan för en avsmalning av missionssynen har nu aktualiserats igen när Svenska evangeliska missionsalliansen, Sema, bildades för ett år sedan, uppger Göran Janzon.

Problematisk mediebild

Sema består av 13 fristående missionsorganisationer – exempelvis OM Sverige, YWAM (tidigare Ungdom med uppgift) och Folk & språk – men inga kyrkor eller samfund. Göran Janzon efterlyser en helhetssyn där evangelisation och socialt engagemang vävs samman.

– Det klart att bibelöversättarorganisationer ska översätta Bibeln, och vill någon dra in ungdomar till evangelisation så är inte det problematiskt. Men problemet är när hela gruppen får en liknande och mer begränsad inriktning. Då väcktes frågor: Ville man sätta den egna agendan och avstå från att dra in samfund som vill stå för en bredare agenda?

Missionären och teologen Göran Janzon.

Göran Janzon säger att man inom EFK har att slåss mot en felaktig medieförståelse av begreppet evangelikal utifrån USA – och att man då inte gärna vill se en avsmalning av begreppet. EFK vill i stället uttrycka evangelikal som en identitetsmarkör som relaterar till kyrkorna i syd, den grupp av kristna som i dag dominerar inom World Evangelical Alliance, och låta evangeliet landa och förstås i deras kultur, framhåller han.

– Vi har inte problem med evangelisation och församlingsplantering, eller moraliska och etiska frågor. Men när betoningen blir begränsad till de här aspekterna känns det inte tillfredsställande. Evangeliet är goda nyheter för hela människan.

Kyrkorna i syd missionerar själva

Sådant som evangelisation, församlingsbildande och “vita fläckar” på missionskartan sköter numera partnerskyrkorna i södra delen av världen själva i allt högre grad – och bättre än svenska kyrkor, anser han. Det är inte enbart insatserna från Sverige som räknas.

Visst kan det behövas stöd från Sverige även i detta, men partnerkyrkorna som har växt fram i syd får framför allt stöd kring sociala och diakonala projekt, eller med teologisk utbildning i dag, säger Göran Janzon.

Han uppger att han kommer att stå kvar som personlig medlem i Svenska evangeliska alliansen även när hans samfund går ur som nätverkspartner.

---

Fakta: Svenska evangeliska alliansen, Sea

  • Ett kristet och ekumeniskt nätverk som jobbar med opinionsbildning och att bygga relationer utifrån evangelikal kristendom och den så kallade Lausannedeklarationen, som bland annat betonar Bibeln som Guds ord och Jesus som enda vägen till Gud.
  • Prioriterade områden är: 1) evangelisk identitet, 2) kristen tro och andra religioner, 3) mission och evangelisation, 4) människovärdet, 5) religions-, yttrande- och samvetsfrihet, samt 6) äktenskap och familj.

---

Fler artiklar för dig