Nyheter

Rigmor Robèrt: Livets ord är ingen sekt i dag

Läkaren och psykoterapeuten håller inte med om anklagelse

Såväl Hillsong som Livets ord har de senaste dagarna beskrivits som sekter i sekulära medier. Läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt förklarar att hon inte har någon kunskap om Hillsong.
– Men Livets ord är inte någon sekt, säger hon till Dagen.

Rigmor Robèrt har under många års tid träffat människor som har levt i sekter, men som har lämnat dessa sammanhang. Hösten 2019 startade hon och Emma Gembäck, tidigare pastor i Knutby Filadelfia, Sektpodden där de talar om osunda miljöer.

Livets ord är ett av sammanhangen som har fått kritik, men Rigmor Robèrt betonar att kritiken handlar om situationen längre tillbaka i tiden.

– Tidigare fanns det absolut sektmässiga tendenser, men Livets ord är inte någon sekt i dag.

Svårt med sektdefinition

I början av 2020 skrev Rigmor Robèrt en krönika i Dagen med exempel på hur församlingar som är på väg att få sektliknande drag kan identifieras. I samma text beskrev hon samtidigt också hur en sund församling känns igen.

“Medlemmarna rör sig fritt, besöker anhöriga och går till möten även i andra församlingar. Man flyttar utan att bli traumatiserad, utfrusen och utan att bete sig hemlighetsfullt. Man går med i församlingar på nya hemorter. Man kan åka tillbaka till sin förra församling för att träffa sina vänner från förr. Pastorer deltar i kollegialt utbyte och yrkesmässiga nätverk. När det är så, vet vi att församlingen är frisk.”

“En sektlik församling kan bli frisk”

Det finns inte någon enhetlig definition på vad en sekt är. Men Rigmor Robèrt föredrar socialpsykologins definition som gäller för sektbildning inom bland annat religiösa samfund, politiska extremrörelser, urspårade terapiformer, orimliga självhjälpsläror och destruktiva organisationer i arbetslivet.

– En sekt har utvecklat en extrem social miljö med ett spänt eller motsatt förhållande till omgivande samhälle. Och sekten anser sig ha den enda vägen till frälsning, till sanningen, till en bättre politisk världsordning, etcetera, säger hon.

Enligt Rigmor Robèrt kan sunda miljöer utvecklas till något osunt medan osunda miljöer kan bli sunda.

– En sektlik församling kan bli frisk när den lyssnat på dem som tog skada, säger hon och nämner Livets ord.

Fler artiklar för dig