Nyheter

Kristen insamlingssajt hackad - 170 000 namn läckta

Sajten samlade in 80 miljoner till kanadensiska protester av vaccinkrav

En kristen hemsida samlade in omkring 80 miljoner kronor till vaccinkravprotester i Kanada. Nu har sajten hackats och namnen på givarna blivit offentliggjorda – samtidigt som kanadensiska myndigheter har försökt frysa pengarna.

I slutet av januari började ett stort antal lastbilschaufförer att samlas längs med motorvägar i Kanada under namnet Frihetskonvojen. Anledningen var att protestera mot nya vaccinregler som kräver att resenärer över gränsen mellan Kanada och USA antingen är vaccinerade eller sitter i karantän. Flera olika konvojer formerades – en av de största nådde så småningom huvudstaden Ottawa, där de slog läger vid parlamentet och lamslog trafiken i staden.

– Vi vill bli av med vaccinkraven och vaccinpassen. Det där passet är det verkligt oroväckande, sa Frihetskonvojens talesperson Ben Dichter till Fox News under protesternas första dagar.

Alla konton offentliggjorda

En insamlingskampanj startades på GiveSendGo, som är en kristen hemsida för gräsrotsfinansiering. Där fick kampanjen för de protesterande lastbilschaufförerna snabbt in bidrag och samlade in runt 8,7 miljoner amerikanska dollar – omkring 80 miljoner kronor. Sajtens grundare tog själva ställning för de kanadensiska demonstranterna och citerade Galaterbrevet 5:1:

“Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket”, skrev de i ett uttalande om kampanjen.

Men pengarna försökte först stoppas av delstatsregeringen i Ontario – och strax därefter blev GiveSendGo hackat. I stället för sajtens vanliga förstasida möttes besökare 13 februari av ett uttalande som menade att protesterna inte bara bestod av vaccinpasskritiska lastbilschaufförer utan också högerextremister. Dessutom hade en lista på alla omkring 92 000 personer som donerat till kampanjen offentliggjorts. Av dessa var det 13 000 som hade inkluderat en referens till Jesus eller Gud med sin gåva, skriver Vice.

Några dagar senare kom ytterligare en lista med totalt över 170 000 namn – även om vissa var pseudonymer – vilket enligt teknikexperten Micah Lee är alla som någonsin har skapat ett konto på sajten. Listan inkluderade tusentals inscannade identitetshandlingar.

Protesterna har utvidgats

Vaccinprotesterna i Kanada har blivit en omtvistad politisk fråga. Den kanadensiska regeringen ledd av premiärministern Justin Trudeau har infört undantagslagar för att kunna bryta upp protesterna. Regeringen har också valt att frysa bankkonton hos vissa av demonstranterna. Samtidigt har protesterna ökat i intensitet och också utvidgats – från att handla om vaccinkrav till att rikta sig mot Justin Trudeaus position som premiärminister.

---

Fakta: GiveSendGo

  • Sajten startades som en reaktion på andra crowdfundingsajter som, enligt GiveSendGos grundare, “är partiska mot kristna “.
  • Samtidigt har GiveSendGo blivit kontroversiellt på grund av egna kampanjer, som insamlade pengar efter stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

---

Fler artiklar för dig