Nyheter

Kris i kyrka när psalmsiffror saknas

Nu hålls Stora Tuna kyrka hålls låst efter att högtalare, spegel och 200 psalmsiffror i mässing försvunnit

Stora Tuna kyrka i Borlänge har drabbats av flera stölder, bland annat har 200 psalmsiffror i mässing försvunnit. Resultatet blev att gudstjänstfirarna i söndags fick titta extra noga för att se vilken psalm som skulle sjungas.

Kyrkans vaktmästare Björn Ridderstedt säger till Dala-Demokraten att det var kris eftersom psalmerna som valdes hade så många likadana siffror. De ordinarie siffrorna räckte helt enkelt inte till och nödlösningen blev att använda sig av de mindre siffror som i vanliga fall används för att tala om vilken psalmvers som ska börja sjungas.

På grund av stölderna, som även har inneburit att Stora Tuna kyrka har blivit av med högtalare, en spegel och en nyckel, har församlingsledningen nu beslutat att kyrkan enbart ska vara öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.

Vill öppna igen snarast möjligt

– Det har varit stölder vid två tillfällen. Första gången stal någon mässingssiffrorna som används till psalmtavlorna, och en högtalare. Den andra gången plockade man ner långa högtalare. Högtalarna hade placerats på en plats, sannolikt för att hämtas senare, men kyrkan hann dock låsas innan dess. En spegel till orgeln och en nyckel till kyrkans flygel har också försvunnit i stöldräderna, säger kyrkoherde Per Henriksson Lerström till Borlänge tidning.

Till P4 Dalarna säger Per Henriksson Lerström att församlingen behöver se över rutinerna för hur de kan förhindra stölder i framtiden.

– Målsättningen är givetvis att öppna igen, så fort vi kan.

30 000 kronor att köpa nya siffror

Och han beklagar att kyrkan nu är stängd för allmänheten.

– Det är viktigt för oss att det kan vara öppet, men det kommer vara stängt tillfälligt, säger han till Borlänge Tidning.

Enligt Dala-Demokraten kommer det att kosta omkring 30 000 kronor att beställa 200 nya mässingssiffror.

Fler artiklar för dig