Nyheter

Kan man tvingas säga “hen” i kyrkan enligt DO?

DO markerade mot lärare som vägrade kalla en elev “hen” - DO svarar om detta även kan hända i kyrkliga sammanhang

En lärare gjorde fel då hon inte ville benämna en elev som “hen”, enligt ett beslut från Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skulle någon liknande kunna hända i kyrkan om en pastor eller präst vägrar använda rätt pronomen?

Hen-fallet i Solviksskolan har fått mycket uppmärksamhet, där skolan tvingades betala 150 000 kronor i skadestånd till en elev som såg sig som ickebinär och ville tilltalas som hen.

Läraren Selma Gamaleldin har försvarat sig med att det bara finns två biologiska kön och att hon inte vill underordna sig en ideologis som påstår att man kan frångå detta.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) dömde skolan att betala 150 000 kronor i skadestånd till eleven, som ansåg sig ha blivit trakasserad av läraren.

Könsidentitet i kyrkan

Skulle något liknande kunna hända i kyrkan? Om samma elev exempelvis vill konfirmeras och kräver att få bli titulerad “hen” av prästen, finns det risk för diskriminering även i ett sådant fall?

Det finns en rad sammanhang som skulle kunna bli aktuella, exempelvis vid bröllop eller dop där kyrkliga ritualer ofta hänger ihop med att prästen uppger en persons könsidentitet.

Kan DO reagera på samma sätt om det rörde sig om en annan instans än en skola?

“Varje situation måste bedömas för sig så om denna situation är direkt överförbar på andra situationer kan vi inte besvara med ett ja eller nej”, svarar Lars Arrhenius, Diskrimineringsombudsmannen, skriftligt till Dagen.

“Men rent hypotetiskt skulle liknande situationer kunna bedömas vara diskriminering inom alla områden som omfattas av diskrimineringsförbuden.”

Handlar om trakasserier

Lars Arrhenius vill betona att i just det aktuella exemplet är DO:s bedömning att det har handlat om trakasserier som pågått över en längre tid och att man enligt lagen inte får kränka någons värdighet utifrån en könsöverskridande identitet.

Dessutom måste skolan ha haft kännedom om situationen och haft möjlighet att vidta åtgärder. För att det ska vara diskriminering måste det också finnas en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna, där könsidentitet är en av flera punkter.

Skulle DO:s beslut kunna påverka kyrkornas verksamhet, att någon exempelvis vill bli kallad “hen” i konfirmationsundervisningen?

“Denna fråga kan inte besvaras med ett rakt ja eller ej”, svarar Lars Arrhenius.

“För att kunna bedöma om en viss situation kan vara fråga om diskriminering behöver man utgå från den konkreta situationen.”

Skillnad för samfund

Det är inte alltid situationer i kyrkliga sammanhang är frågor som kan utredas som diskriminering i diskrimineringslagens mening. Religiösa samfund omfattas inte i alla lägen av diskrimineringslagen, skriver Lars Arrhenius, vilket gör att DO inte har samma mandat att agera.

Men som arbetsgivare omfattas trossamfund av ett diskrimineringsförbud, något som blev aktuellt förra året då DO plockade upp en anmälan från en person som ville söka jobb i Svenska kyrkan trots att hon inte var troende.

Men om det handlar om annan verksamhet i kyrklig miljö inom ramen för församlingen är det inte självklart att DO kan agera. Frågan är dock i dagsläget hypotetisk, eftersom DO endast agerar i konkreta ärenden.

---

Fakta: Diskrimineringsombudsmannen

  • Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet vars mål är att sätta stopp för diskriminering i samhället.
  • De driver fall som kommit dem till kännedom, bland annat om man blivit diskriminerade på grund av religion, kön, etnicitet eller någon annan utpekad diskrimineringsgrund.
  • Just nu är det aktuellt med diskriminering mot en könsöverskridande identitet, efter ett aktuellt fall där en lärare vägrade kalla en elev “hen”.

---

Fler artiklar för dig