Nyheter

Jehovas vittnen i Norge kan bli av med trossamfundsstatus

Norska myndigheter utreder om samfundets regler kring uteslutningar bryter mot trossamfundslagen

Jehovas vittnen i Norge har redan blivit av med statsbidraget. Nu riskerar de även att förlora statusen som trossamfund.

Efter varningar från före detta medlemmar om uteslutning och isolering bland Jehovas vittnen skickade barn- och familjedepartementet i Norge våren 2021 ut en tvådelad förfrågan till statsförvaltaren (motsvarande landshövdingen) i Oslo och Viken fylke. Dels ombads statsförvaltaren undersöka om varningarna kunde påverka Jehovas vittnens möjlighet att beviljas statsbidrag. Dels fick statsförvaltaren i uppdrag att bedöma om uppgifterna påverkar Jehovas vittnens registrering som trossamfundet.

Den första delen av granskningen blev klar för några veckor sedan. Och resultatet blev ett stort bakslag för Jehovas vittnen.

”Ärendet behandlas fortfarande”

I beslutet skriver statsförvaltaren att trossamfundet nekas statsbidrag för 2021 “på grund av samfundets exkluderingspraxis”. Enligt statsförvaltaren har Jehovas vittnen vid upprepade tillfällen försvarat den behandling av tidigare medlemmar som i praktiken innebär att individerna inte kan ha kontakt med familj och vänner som finns kvar i samfundet. Statsförvaltaren, som även framför kritik mot hur barn som bryter mot samfundets regler behandlas, hävdar att detta innebär brott mot trossamfundslagen.

När det gäller den andra frågan – om Jehovas vittnen ska få ha kvar registreringen som trossamfundet – gav statsförvaltaren däremot inte något svar.

– Ärendet behandlas fortfarande, säger Hege Skaanes Nyhus, avdelningsdirektör hos statsförvaltaren i Oslo och Viken, till Vårt Land.

Överklagat beslut

Den norska trossamfundslagen som ligger till grund för statsförvaltarens bedömning började gälla den 1 januari 2021. I lagen slås det bland annat fast att alla medlemmar ska ha rätt att lämna sitt trossamfund, men Dag Öistein Endsjö, professor i religionsvetenskap vid Universitetet i Oslo och expert på förhållandet mellan religion och mänskliga rättigheter, är tveksam till att statsförvaltarens beslut att neka Jehovas vittnen statsbidrag är korrekt.

– Religionsfriheten ger Jehovas vittnen rätt att utesluta medlemmar om de inte lever i enlighet med samfundets krav, säger han till Vårt Land.

Kort efter beskedet från statsförvaltaren meddelade Jehovas vittnen att de tänka överklaga beslutet och Dag Öistein Endsjö säger att det blir en intressant juridisk process. Skulle statsförvaltaren få rätt menar han att trossamfundslagen behöver skrivas om.

– Om negativ social kontroll är skäl nog för att neka stöd så kan det får konsekvenser för en hel rad andra trossamfund, säger han och nämner att frågan i slutändan kan hamna hos Europadomstolen.

---

Fakta: Olika bedömningar i Norge och Sverige

  • Utvecklingen i Norge är motsatt den som har ägt rum i Sverige på senare år. 2019 meddelade den svenska regeringen att Jehovas vittnen uppfyllde samtliga krav för att söka statsbidrag och i höstas beslutade dessutom Justitiekanslern att regeringskansliet ska betala skadestånd till Jehovas vittnen för lång handläggningstid.

---

Fler artiklar för dig