Nyheter

“En härlig känsla” att äntligen få samlas till gudstjänst

Glädjen stod högt i tak när kyrkobesökare firade att restriktionerna tagits bort

– Det kändes lätt i luften, säger prästen Joel Huldtin, som ledde söndagens gudstjänst i Umeå stadsförsamling.
Att det var en glädjens dag i söndags – första helgen efter slopade restriktioner – instämmer flera andra gudstjänstledare i.

Förra veckan kom beskedet att alla pandemirestriktioner släpps. För många församlingar runt om i landet var det ett efterlängtat besked. Efter ett par år med restriktioner av skiftande slag, där många kyrkor periodvis har fått stänga helt och övergå till digitala gudstjänster, kunde man nu samlas utan restriktioner. Samtidigt betonar flera församlingsledare att man iakttar en försiktighet: pandemin är ännu inte över.

“Fantastiskt”

Men söndagen var ändå en glädjens dag.

– Det kändes fantastiskt. Det var en härlig känsla att få fira gudstjänst utan att behöva tänka på alla restriktioner. Det är en stor glädje att få återgå till det normala, säger Kenneth Petersson, pastor i Allianskyrkan i Jönköping.

Härligt att få samlas till gudstjänst igen, säger Kenneth Petersson, pastor i Allianskyrkan i Jönköping.

I Allianskyrkan var man 120 personer vid söndagens gudstjänst, och Kenneth Petersson både predikade och sjöng i gudstjänsten. Just nu är det sportlov, och när lovet är över väntar man ännu fler i kyrkan på söndagarna, berättar han.

– Det finns en glädje över att ses och man märker att det är ett uppdämt behov bland många.

Djup suck av lättnad

I S:t Eugenia katolska kyrka i Stockholm samlades avsevärt fler än vid tidigare mässor, när man haft restriktioner och därför använt sig av covidpass vid entrén, berättar kyrkoherden Dominik Terstriep.

– Antalet som tittade på vår livesändning i söndags var också högt. Men det fanns som en djup suck hos många som deltog fysiskt: äntligen slipper vi sitta vid skärmen utan kan delta i gudstjänsten.

En vanlig mässa i S:t Eugenia samlar mellan 300 och 500 personer. Därför har covidpass behövts. Men man har också haft särskilda mässor för dem utan covidpass, och man har också sänt mässorna digitalt.

– Många är fortfarande lite försiktiga, det finns en rädsla för omikronvarianten och därför kanske man väljer att följa mässorna på nätet. Men samtidigt märker de att de saknar något, säger han.

Dominik Terstriep, kyrkoherde vid S:t Eugenia katolska kyrka i Stockholm, beskriver en glädje över att få mötas till gudstjänst igen.

Fullt vid kyrkkaffet

I S:t Eugenia har barn- och ungdomsverksamheten fortgått under pandemin.

– För ett barn är ett år en evighet. Vi har tillämpat skolornas riktlinjer, och har fortsatt med undervisning för barn och ungdomar, det är viktigt för dem.

I Pingstkyrkan i Örebro var det en välfylld lokal vid söndagens gudstjänst, berättar föreståndaren Edward Sköllerfalk.

– Det kändes jättebra. Det är lättare att predika i ett rum fyllt av människor än i ett halvtomt. Men man märker att det finns en liten försiktighet kvar: ska man hälsa i hand eller med armbåge, eller inte alls?

Glädjen över att få mötas var ändå påtaglig, säger han: vid kyrkkaffet efteråt var det fullt i cafét. En glädjens dag, konstaterar han. I Pingstkyrkan har man inte använt sig av covidpass, utan har haft 50-gräns vid samlingar. Deltagarna har fått anmäla sig i förväg. Nu kan man hoppa över detta.

– Det har väldigt snabbt återgått till det normala. “Kids” körde på som vanligt, jätteroligt!

Edward Sköllerfalk.

“Guds kärlek bär oss”

I Svenska kyrkan vid Umeå stadsförsamling predikade Joel Huldtin runt dagens ämne nåd och tjänst, och om hur tillvaron under de senaste åren blivit skörare och hårdare.

– Nu befinner vi oss lite på andra sidan. Jag pratade om att allt hålls ihop av mellanmänskliga relationer och de tunna trådar av kärlek som finns i tillvaron. Att det är Guds kärlek som strömmar igenom oss och bär oss.

– Det kändes lätt i luften i söndags. Vi pustar ut, även om pandemin inte är över och många fortfarande är försiktiga.

I Umeå stadsförsamling har man inte använt sig av covidpass, utan i stället haft en gräns för antalet deltagare – med undantag för en luciagudstjänst. Ofta, säger Joel Huldtin, har smittoläget i norra delarna av landet skilt sig från det som skildras i nyhetssändningarna.

– När Aftonbladet talar om att smittotalen sjunker befinner vi oss ofta mitt i smittan. Därför får man prata med de lokala råden. Upplevelsen för många är att vi i Norrland befinner oss i en alternativ värld.

Fortfarande är det stor smittspridning i och runt Umeå, säger han.

– Det är en lite mer uppsluppen känsla i hela samhället, folk är ute i affärer och alla ser gladare ut. Men det är inte riktigt tillbaka till normalläget.

Joel Huldtin, präst i Umeå stadsförsamling.
Fler artiklar för dig