Nyheter

Svensk missionsbåt räddade sköldpadda och enorm klumpfisk

Flera djur hittades i drivande fiskenät - Elida-besättningen lyckades rädda två

En sköldpadda och en 50 kilos klumpfisk satt fast i ett drivande fiskenät utanför Kanarieöarnas kust. Då utförde den kristna segelbåten Elida V en räddningsaktion och lyckades skära loss djuren ur nätet med kniv och avbitartång.
– Vi försökte undvika att bli bitna, säger båtsmannen och djurräddaren Benjamin Sjöström.

Under de senaste veckorna har båten Elida V, Sveriges största segelbåt som brukar kallas “den seglande kyrkan” och ofta anordnar konfirmationsläger ombord, varit ute på en långsegling från Cartagena på den spanska sydkusten till Kanarieöarna utanför Afrikas västra kust. Båten var nästan framme vid sin destination när ett tumult uppstod på båten.

– Jag satt i salongen och hörde att motorn slog full back. Jag sprang ut direkt redo med kameran, säger Benjamin Sjöström, som är båtsman ombord på Elida och har varit en del av besättningen i ett och ett halvt år.

Elida lägger till vid piren i Herzliyas marina.

Sköldpaddan bet vilt

Det som besättningen uppe på däck hade upptäckt var ett nät med krokar – ett fiskeredskap som är olagligt i Sverige men tillåtet i Spanien – som låg och flöt i havet. I nätet hade en sköldpadda trasslat in sig och kämpade för sitt liv.

– Zemias Abrahamsson som är skeppsgosse på båten och jag bestämde oss för att hoppa i med en kniv och kamera och hjälpa den här sköldpaddan, samtidigt som vi försökte undvika att bli bitna. Den var ganska stressad och förstod inte riktigt vad som hände, säger han.

Efter ett tag lyckades Zemias och Benjamin få loss sköldpaddan – som var mer eller mindre oskadd – och kunde hoppa upp på båten igen. Då blev det dags för en ny räddningsaktion. Längre ner i nätet syntes nämligen en enorm klumpfisk på uppskattningsvis omkring 50 kilo.

– Vi kämpade i några minuter och fick loss även den till slut. Den hade några hål efter krokarna men jag tror att den kommer att klara sig, säger han, och tillägger att de också hittade en haj i nätet – den var dock redan död.

I nätet fanns också en haj som dessvärre redan förlorat dödskampen.

24 konfirmander ombord

Att hjälpa djuren och rensa undan de farliga fiskeredskapen var en självklarhet för dem, säger Benjamin Sjöström.

– Det står i Elidas stadgar att vi ska värna om Guds skapelse och där ingår det att ta hand om naturen. Om vi ser något skräp som driver i havet så plockar vi upp det för det hör ju inte hemma där, säger han.

Just nu ligger båten på den södra sidan av Kanarieöarna. 24 konfirmander har just nu sitt konfirmationsläger på båten.

– Det är fullt ös. Ibland skurar de däck och ibland är de ute och badar, och så kör vi lektioner och undervisning om kristen tro däremellan, säger Benjamin Sjöström.

Benjamin Sjöström och Zemias Abrahamsson hoppade snabbt i när de insåg att djuren var i allvarlig fara.

---

Fakta: Elida

  • Elida är en kristen organisation som med segelbåten Elida V seglar runt i världen.
  • De tar ofta emot konfirmander för konfirmationsläger, men andra är också välkomna att vara med på olika seglingar.
  • Organisationen har som ett av sina syften att “presentera den universella kyrkan, Bibeln, Jesus och den kristna tron.”

---

Fler artiklar för dig