Nyheter

Kampanj sprider rykten att muslimska barn tvingas bli kristna

Samtidigt har demonstrationer mot tvångsomhändertagande av barn ägt rum i Stockholm och Göteborg

Enligt ryktesspridning på arabisktalande sociala medier­ omhändertas muslimska barn av socialtjänsten och sätts i familjer som tvingar dem att bli kristna. Svenska myndig­heter kallar det för desinforma­tionskampanj – men missnöjet fortsätter.

Rapporterna om att socialtjänsten i Sverige var utsatt för en hat­kampanj kom i slutet av januari. Nyhetssajten Doku publicerade då en egen granskning av inlägg på sociala medier och den hårda kritik som framförts där. Bakgrunden till de kritiska inläggen är påstående att socialtjänsten genom den så kallade LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) skulle omhänderta muslimska barn och tvinga dem att leva icke-muslimskt.

“I inlägg beskrivs vården av muslimska barn med påståenden om att de sätts i icke-muslimska hem och tvingas att äta fläsk och dricka alkohol”, skrev Doku i granskningen.

Personerna som har skrivit inläggen varnar också för att det är ett sätt att göra barnen kristna.

“Det sprids uppfattningar om att flickor [ …] tvingas att ta av sig slöjan och att barnen måste byta namn och religion och att bära kors”, fortsatte Doku.

Syftar till att vilseleda

Några dagar senare gjorde Dagens Nyheter en uppföljning där de bekräftade att det sprids sådan information – att den svenska socialtjänsten vill få muslimska barn att bli kristna – på dessa sociala medier.

– De säger att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn och sätter dem i kristna hem, så att de ska glömma sitt ursprung. För att de ska bli kristna, sa Kotada Yonus, ansvarig utgivare på den arabiskspråkiga nyhetssajten Aktarr.

Myndigheten för psykologiskt försvar har gått ut och sagt att det rör sig om en kampanj med avsikt att vilseleda. Socialstyrelsen säger att kampanjen är oroväckande eftersom den kan skada tilliten till myndigheter.

– Det är en väldigt obehaglig desinformationskampanj som på sikt, i och med att den sprider så mycket oriktig fakta, kan rubba förtroendet för välfärden, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell till DN.

Två demonstrationer

Samtidigt har missnöjet fortsatt att växa. I Stockholm arrangerades en demonstration på Mynttorget nära riksdagen för att protestera mot socialtjänsten. I måndags den här veckan samlades människor även i Göteborg – mellan 400 och 500, enligt DN – som skanderade slagord som “jag vill ha mina barn”. Arrangörerna på plats tog avstånd från desinformationskampanjen, men menade att frågan om tvångsomhändertagande av barn ändå behövde lyftas.

Ett politiskt parti har deltagit i demonstrationerna – Nyans. Det är ett nystartat parti som bland annat lyfter fram goda relationer till Turkiet som en viktig valfråga.

– Vi är här för att uppmärksamma problemet med LVU. Det finns felaktigheter i systemet och det behövs uppmärksammas, sa partiledare Mikail Yüksel till DN när han talade vid demonstrationen i Göteborg.

---

Fakta: Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

  • Den nuvarande lagen trädde i kraft 1990.
  • Den gör det möjligt för socialtjänsten att omhänderta barn under 18 år som riskerar att fara illa i sina familjer.

---

Fler artiklar för dig