Nyheter

USA-stöd när rättegången mot Räsänen avslutades

Den i Turkiet tidigare fängslade pastorn Andrew Brunson överlämnade underskrifter

Den uppmärksammade rättegången mot Päivi Räsänen, som anklagas för hets mot folkgrupp, avslutades på måndagen i Helsingfors tingsrätt. KD-politikern förväntar sig en friande dom, medan åklagarsidan hävdar att hon förtjänar ett kännbart straff.

När slutpläderingarna inleddes förklarade åklagaren att yttrandefriheten inte kan accepteras om den innebär att människor blir diskriminerade. Åklagaren slog även fast att finsk lag står över Bibeln och att staten måste ta tydlig ställning mot diskriminering av sexuella minoriteter.

Åtalet mot Päivi Räsänen, som består av tre punkter, gör gällande att hon har uttryckt sig på ett brottsligt sätt mot homosexuella.

Enligt Christian Network Europe (CNE) sa åklagaren att KD-politikern har missbrukat sina mänskliga rättigheter genom att kräva rätten att förolämpa minoriteter. Dessutom anklagades Päivi Räsänen för att ha attackerat alla människors lika värde.

Åklagaren hänvisade till en australiensisk advokat, Michael Dirby, som arbetar för homosexuellas rättigheter. Enligt Michael Dirby är Päivi Räsänens inställning, att homosexuella handlingar är syndfulla, förolämpande för den mänskliga värdigheten hos homosexuella människor.

Menade att åklagarsidan har missförstått

När Päivi Räsänens försvarsadvokat fick ordet tillbakavisade han anklagelserna. Han hävdade att åklagarsidan inte bygger åtalet på lagtexter utan på åsikter – i detta fall åsikten att homosexuella handlingar inte får beskrivas som syndfulla.

Försvarssidan menade även att åklagarsidan hade missförstått och dragit för stora växlar av Päivi Räsänens tidigare uttalanden, de som låg till grund för åtalet.

– Om de här uttrycken bedöms vara kriminella så blir det omöjligt att föra en öppen debatt i samhället eftersom en person med en annan åsikt alltid måste vara försiktig med hur man uttrycker sig för att inte riskera att förolämpa den andra sidan, sa försvarsadvokaten enligt CNE.

Stöttning från olika länder

Efter att förhandlingarna gällande åtalet mot Päivi Räsänen var avslutade hamnade fokus på prästen Juhana Pohjola. Han är styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland och har stått åtalad för hets mot folkgrupp på en punkt eftersom han har publicerat en skrift av Päivi Räsänen på internet.

Även i detta fall hävdade försvarssidan att det inte kan vara kriminellt att prata om synd.

I samband med den första rättegångsdagen, den 24 januari, hade en skara människor samlats utanför domstolsbyggnaden för att visa sitt stöd till Päivi Räsänen. Dessförinnan hade dessutom riksåklagarens kansli, enligt finska medier, tagit emot minst 200 000 underskrifter från privatpersoner i olika länder som protesterade mot åtalet.

När den andra, och sista rättegångsdagen, inleddes hade återigen människor samlats utanför domstolen. Dagen innan demonstrerade även människor utanför Finlands ambassad i Ungerns huvudstad Budapest och enligt CNE har också den rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva offentligt gått ut och tagit ställning för Päivi Räsänen.

Domarna dröjer

På plats inne i domstolsbyggnaden i Helsingfors fanns bland andra den amerikanska pastorn Andrew Brunson. Han satt fängslad i Turkiet i flera år, något som Dagen återkommande rapporterade om, och när han mötte Päivi Räsänen på måndagen överlämnade han en mängd underskrifter till stöd för Räsänen som han hade tagit med sig från USA.

Såväl Päivi Räsänens som Juhana Pohjolas försvarsadvokater argumenterade på måndagen för friande domar medan åklagarsidan upprepade kravet på kännbara straff: 120 dagsböter för Räsänen och 60 dagsböter för Pohjola.

Inför rättegången bedömde de juridiska experterna att domarna mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola skulle meddelas inom en månad. Men när domaren avslutade rättegången var beskedet att de dröjer till den 30 mars.

---

Fakta: Rättegången i Helsingfors tingsrätt

  • KD-politikern Päivi Räsänen har åtalats för tre fall av hets mot folkgrupp.
  • Prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, har åtalats för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han har publicerat en skrift av Päivi Räsänens från 2004 på internet.

---

Fler artiklar för dig