Nyheter

Ulf Kristerssons fru försvarar Svenska kyrkan mot sina borgerliga vänner

Birgitta Ed: Jag lägger mycket tid på att förklara och försvara Svenska kyrkan gentemot mina kompisar på den borgerliga kanten. För det är många som är arga

Hon moderatledaren Ulf Kristerssons fru och är på väg att bli präst i Svenska kyrkan. Birgitta Ed säger att hon främst ser fram emot att få bygga församling lokalt, men att det då och då svider till när hon ser hur kyrkan agerar nationellt.

Med hjälp av en docka och burkar från köket övas det på barndop hemma hos familjen Ed-Kristersson. Birgitta Ed skrattar till då hon berättar hur barnen får agera dopföräldrar medan hon övar in de rätta fraserna.

– Jag kommer inte att lära mig allt utantill, säger Birgitta Ed om dophögtiden.

Men vissa fraser måste sitta, det går inte att läsa innantill från Kyrkohandboken hela tiden vid ett dop.

En docka får agera bebis när Birgitta Edh övar inför dopceremonierna.

Präststudierna har onekligen kommit in i en helt ny fas, där det är de praktiska sakerna som ska nötas in. För några veckor sedan tog Birgitta Ed sin magisterexamen i teologi. Nu har hon påbörjat det avslutande utbildningsåret, sista etappen på vägen mot prästvigning.

Omstridd tavla på väggen hos Birgitta Ed

Birgitta Ed tar emot i hemmet, en kort kullerstenspromenad från Strängnäs domkyrka. Här och där skvallras det om hennes teologiska intresse. En frälsarkrans ligger på bordet i hallen, en ikon hänger på väggen, liksom ett exemplar av den omstridda hbtq-tavlan Paradiset som väckte stor rabalder då den hängdes upp i S:t Pauli kyrka i Malmö.

– Det är inte samma tavla, försäkrar Birgitta Ed, utan ett annat exemplar.

Hon helgarderar sig också när det gäller den teologiska striden om tavlan, och säger sig gilla både Joel Halldorf som ansåg att bilden var gnostisk, och konstnärinnan Elisabeth Ohlson.

Tavlan Paradiset hänger uppe på väggen hos familjen Ed-Kristersson.

Är du taggad på att bli präst?

– Ja, nu skulle jag vilja göra det här på riktigt, säger Birgitta Ed.

Bakom sig har hon en framgångsrik karriär inom näringslivet och pr-branschen. Mitt i livet valde hon att skola om sig till präst.

– Men det var inte ett beslut som kom plötsligt, berättar hon.

– Jag sökte faktiskt till “teologen i Uppsala” direkt efter gymnasiet. Det var 1987. Jag var då helt säker på att jag skulle bli präst.

Efter en termins studier valde hon att ta en paus, vilket också förde henne in på andra banor i livet och en helt annan karriär. Samtidigt har tankarna på att läsa till präst alltid funnits där.

– Inför varje terminsstart i trettio års tid har jag funderat, är det nu jag ska göra det här? säger Birgitta Ed.

Varför ville du redan som tonåring bli präst?

– Jag har alltid haft en grundtro, en barnatro som varit med mig. Folk pratar ibland om hur de tvivlar, men jag har inga sådana upplevelser, utan för mig är Gud en självklar del av livet, säger Birgitta Ed.

– Att få visa människor vägen till tro och att få vara nära i livets olika skeden, det tyckte jag kändes lockande redan som tonåring. Så här drygt trettio år senare kan jag säga att det är ännu mer lockande.

Två händelser viktiga

Det var till slut två händelser som gjorde att Birgitta Ed slutligen tog steget. Den första var en tragedi.

– Min brorson tog sitt liv, 24 år gammal, dagen före julafton 2016. Det har präglat oss jättemycket, berättar hon.

– När vardagen sedan skulle komma tillbaka kände jag att att mitt jobb inte var så viktigt. Jag ledde ett företag som höll på med affärsutveckling och kommunikation, men jag kände nej, jag måste få jobba med något som betyder saker på riktigt.

Familjen Kristersson-Eds hund dyker upp och vill gärna sitta med under intervjun.

Sommaren 2017 valdes sedan Ulf Kristersson till partiledare för Moderaterna.

– Då blev det tydligt att det jobb jag hade var nästan omöjligt att ha, säger Birgitta Ed.

Exempelvis kunde det lätt uppstå jävssituationer då hon arbetade med PR och var gift med en partiledare och statsministerkandidat. Så hon sålde därför sitt företag och började läsa teologi.

Bygga församling

Det är ett val hon känner sig mycket trygg med, inte minst eftersom hon burit på den här längtan så pass länge. Efter att ha varit ute på praktik har längtan bara förstärkts och på frågan om hon ser fram emot att bli en helt vanlig präst i Svenska kyrkan svarar hon med ett rungande ja.

– Jag vill vara med och bygga församling. Att få vara en del av kyrkan på en utvald plats. Att se till att människor som tycker om att gå på gudstjänst tar med sig en kompis nästa vecka. Att få se den här kraften få växa lokalt.

Är det ett problem för dig att många ser kyrkan som vänstervriden?

– Det kanske var en stor fråga för mig när jag var i tjugoårsåldern. Skälet till att jag tvekade att fortsätta min prästutbildning då var att jag kände mig udda och utanför, inte minst av åsiktsskäl. Jag var aktiv både i Kyrkans unga och Moderata ungdomsförbundet och när jag var i kyrkan var det uppenbart att sådana som jag inte var i majoritet. Jag minns att det var jobbigt.

Fortfarande finns det saker som skaver. Som när kyrkans högsta företrädare skriver brev till regeringen för att stoppa en gruva, för att ta ett aktuellt exempel. Birgitta Ed tycker att ärkebiskopen i sak har fel och att kyrkan måste inse att gruvbrytning behövs om vi vill ha stål och mineraler.

Ett annat exempel som svider är Kyrkomötets beslut att utreda om Israel gör sig skyldig till apartheid.

– Det gör ont i mig. Jag distanserar mig från det. Det är inte min kyrka. Den uttalar sig inte om Israel på det sättet, säger Birgitta Ed.

– Ändå så gör den det. Det är klart att det gör ont.

Så vad gör du, distanserar du dig från sådant?

– Ja, och det kanske kommer att bli jättesvårt, säger Birgitta Ed.

Men lokalt i församlingslivet upplever hon att kyrkliga utspel av det här slaget är nästintill en icke-fråga, på sin höjd ett samtalsämne vid kyrkkaffet.

Birgitta Ed, blivande präst och gift med Ulf Kristersson

Att hon som står politiskt till höger vill bli präst i en kyrka som många uppfattar som vänster är ändå något som många reagerar på, inte minst för att hon är gift med Moderaternas partiledare.

– Jag lägger mycket tid på att förklara och försvara Svenska kyrkan gentemot mina kompisar på den borgerliga kanten. För det är många som är arga, säger hon.

Sällan partipolitik

Självklart vill hon att de kvarvarande politiska partierna lämnar kyrkans styre, att ta med sig partibeteckningen in i kyrkan menar hon är absurt. Men lokalt i en församling är det oftast oproblematiskt då de praktiska frågorna det handlar om sällan handlar om partipolitik, och det är den lokala församlingen som Birgitta Ed brinner för.

– För mig kommer kyrkan aldrig att vara starkare än sina församlingar. Om inte församlingarna är starka och människor kommer till tro spelar det andra ingen roll. Jag vill bli en pusselbit och vara med och bygga församling.

---

Fakta: Birgitta Ed

  • Birgitta Ed föddes 1968 i Strängnäs, där hon numera bor tillsammans med sin man Ulf Kristersson och deras tre barn.
  • Hon har tidigare jobbat i näringslivet och med pr.
  • Men nu har hon lagt om kursen och är snart färdigutbildad präst.
  • Preliminärt blir hon prästvigd i januari 2023.

---

Fler artiklar för dig