Nyheter

Präst anmäld - får varning efter uttalande om vem man får ha sex med

Domkapitlet: Svärtar ner kyrkans rykte

Domkapitlet i Linköpings stift ger en pensionerad präst en skriftlig erinran. Anledningen är ett uttalande från prästen rörande hur och var samt med vem man har rätt att ha sex.

Det var inför höstens kyrkoval som prästen, som är engagerad i nomineringsgruppen Frimodig kyrka, blev intervjuad i en artikel i Östgöta Correspondenten. Han svarade bland annat på frågan om präster i Svenska kyrkan ska ha rätt att avstå att viga homosexuella par.

I artikeln beskrev han också, på ett som han själv beskriver det “rått” sätt, sin personliga inställning till sexuella handlingar – och det var detta uttalande som han anmäldes till domkapitlet för.

”Det var en olycklig formulering”

Senare medgav han att han inte borde ha uttryckt sig på ett sådant sätt.

– Det var en olycklig formulering eftersom den kan uppfattas nedvärderande. Min avsikt var att stryka under att för kristen tro hör det sexuella samlivet hemma i relationen mellan en man och en kvinna i en i princip livslång relation. Och det gäller alla, oavsett läggning, sa han till Östgöta Correspondenten i december.

Nu har domkapitlet också kommit fram till att uttalandet var olämpligt – så pass olämpligt att prästen får en skriftlig erinran.

Engagerade många läsare

Enligt tidningen Journalisten gör domkapitlet bedömningen att prästen genom sitt uttryckssätt skapat en föreställning om att homosexualitet är en form av promiskuitet, samt att uttalandet inte enbart är anstötligt i förhållande till homosexuella utan också “svärtar ner kyrkans rykte”.

I sitt beslut uppger domkapitlet vidare att citatet har fått stor spridning, den aktuella artikeln var är en av de som engagerade flest Corren-läsare under 2021.

---

Fakta: Domkapitlets bedömningar

  • Domkapitlet har till uppgift att utreda om en präst eller diakon följer sina vigningslöften. Domkapitlet kan förklara att en präst/diakon inte längre får vara präst/diakon eller besluta om en treårig prövotid eller utdela en skriftlig erinran.
  • Det kan också hända att en utredning inte leder till någon disciplinär åtgärd över huvud taget och då avskrivs ärendet från vidare handläggning.

---

Fler artiklar för dig