Nyheter

Kristen lärare vägrade säga hen – elev ska få 150 000

Diskrimineringsombudsmannen: En allvarlig form av trakasserier

En elev, som identifierar sig som ickebinär, ville inte bli tilltalad med han eller hon utan hen. Detta accepterades inte av en kristen lärare på skolan och nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) slagit fast att eleven utsattes för diskriminering.

Enligt DO:s processförare Isabelle Arsova är det “en allvarlig form av trakasserier” om en lärare, mot en elevs uttryckliga vilja, medvetet låter bli att använda det pronomen som eleven identifierar sig med.

– I skolan ska alla elever känna sig trygga och respekterade och inte behöva utsättas för diskriminering. Det är särskilt viktigt att lärare gestaltar och förmedlar denna värdegrund, säger hon i ett pressmeddelande.

Blev avstängd

Dagen skrev i höstas om fallet som handlar om läraren Selma Gamaleldin och Waldorfskolan Solvikskolan i Järna. Ett år tidigare, hösten 2020 började Selma Gamaleldin arbeta på Solvikskolan, och hon blev då informerad om att en elev ville bli tilltalad med det könsneutrala pronomenet hen.

Selma Gamaleldin svarade att hon inte kunde tänka sig att använda ordet i tal. Några månader senare fick hon veta att det “pågick samtal” mellan föräldrarna och rektorn. Och i början av 2021 blev hon avstängd. Samtidigt fick hon också veta att om hon inte ändrade inställning angående att kalla eleven hen skulle hon kunna bli avskedad.

– Det kom som en chock. Att få sparken för att jag inte ville gå med på att bli tvingad att säga ett ord som tillhör könsideologin, det gjorde mig förvirrad, har Selma Gamaleldin tidigare sagt till Dagen.

Hotas av stämningsansökan

Ultimatumet till trots valde Selma Gamaleldin att inte ändra sig vilket resulterade i att hon blev uppsagd.

Föräldrarna till eleven valde samtidigt att anmäla skolan till Skolinspektionen. Detta ledde till att myndigheten senare kritiserade Solvikskolan för handläggningen av ärendet. Däremot valde Skolinspektionen att skicka vidare frågan om eventuell diskriminering och användandet av ordet hen till Diskrimineringsombudsmannen.

Och nu har alltså DO bestämt att eleven på Solvikskolan utsattes för diskriminering. Men eftersom det är utbildningsanordnaren som ansvarar för de diskriminerande handlingar som begås av en företrädare för skolan, till exempel en lärare, är det Solvikskolan som bedöms har diskriminerat eleven och brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet. DO begär därför att Solvikskolan – inte Selma Gamaleldin – ska betala diskrimineringsersättning till eleven.

Summan är satt till 150 000 kronor och om Solvikskolan motsätter sig DO:s begäran avser DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Dubbelt DO-anmäld skola

Efter att Selma Gamaleldin hade blivit uppsagd från sin lärartjänst valde hon att berätta om situationen i ett videoklipp som fick stor spridning på sociala medier. I en intervju med Dagen förklarade hon ställningstagandet – och beslutet att spela in en film.

– Det finns tre skäl. För det första min gudstro. Jag kände att Gud kallade mig att göra detta. Det andra skälet är min dotter. Det tredje skälet är att jag vill tänka på Sveriges barn. Min dotter och alla andra barn kan växa upp i ett samhälle som är värre än det samhälle vi har i dag.

Selma Gamaleldin valde även att anmäla Solvikskolan till DO för diskriminering på religiösa grunder. I det fallet har dock inte något beslut fattats. Och DO klargör i sitt beslut att den avslutade tillsynen inte har handlat om huruvida det var rätt eller inte av skolan att säga upp läraren.

Fler artiklar för dig