Nyheter

Hon disputerar på pentekostala kvinnors vardagstro

Julia Kuhlin: Finns en tydlig skillnad mellan den kristna tro som lärs ut från predikstolen och hur vanliga församlingsmedlemmar lever ut sin tro

Det finns en skillnad mellan hur kristen tro predikas och hur den levs ut i det vardagliga livet. Den slutsatsen går att dra från en doktorsavhandling av doktoranden Julia Kuhlin, som intervjuat medelklasskvinnor i pingstförsamlingar i Indien.
På fredag disputerar hon vid Uppsala universitet.

Som titeln “Lived Pentecostalism in India – Middle Class Women and Their Everyday Religion” säger, handlar det om pentekostala medelklasskvinnors tro i Indien. Eller med andra ord pingstkristna kvinnors utlevda tro i ett av världens mest tätbefolkade länder.

– Kvinnor hamnar ofta i skymundan inom forskningen och när det gäller pentekostala kyrkor i Indien och i “det globala Syd” är kvinnor ofta i majoritet. Jag anser att det är ett område som borde studeras mycket mer, säger Julia Kuhlin.

Bibelskola i Indien

Under sin barndom bodde hon några år i Nairobi i Kenya där hennes föräldrar jobbade i en kristen biståndsorganisation. Det väckte ett intresse för andra länder och kulturer.

Efter gymnasiet åkte hon till Serbien och arbetade som volontär med romska barn. Och några år senare kom hon och maken Joel till Dehradun i Indien där Smyrnaförsamlingen i Göteborg stöttar en bibelskola.

– När vi var på Doon Bible College i Indien blev jag på allvar fascinerad av hur den kristna tron kan ta sig uttryck i en annan kultur och bestämde mig för att studera detta, berättar Julia Kuhlin, som också passar på att berömma sin hemförsamling Smyrna i Göteborg:

– Där finns både ett genuint intresse för mission och en öppenhet för att vrida och vända på olika perspektiv av kristen tro, som har varit väldigt värdefull för mig.

Fältarbete på plats

Avhandlingen bygger på ett fältarbete där hon följt en grupp kvinnor i deras vardag i två icke namngivna pingstförsamlingar i staden Gurugram i norra Indien. Hon har även gjort ett 30-tal intervjuer och gått igenom 11 dagböcker som kvinnorna skrivit.

krukor

En frågeställning som varit drivande för studien kan sammanfattas så här: Finns det någon skillnad mellan vad som predikas i kyrkan och hur kvinnorna lever ut sin kristna tro i vardagen? Och svaret på den frågan är ja, eller som Julia Kuhlin väljer att formulera det hela:

– Det finns en tydlig diskrepans mellan den tro som lärs ut från predikstolen och hur vanliga församlingsmedlemmar i dessa kyrkor lever ut sin tro i vardagslivet. Och det handlar inte om att de är kritiska mot det pastorerna undervisar, utan om att de måste anpassa tron till vardagslivets realiteter.

Många olika roller

Som förklaring lyfter hon fram att kvinnor har olika roller och ansvarsuppgifter. Till exempel som hustrur, mammor, döttrar och kollegor på arbetsplatsen.

– Ett exempel på hur det kan se ut är en mamma med ett nyfött barn och en tvååring som pockar på uppmärksamhet. I det läget kan det vara svårt att hitta tillfällen att i lugn och ro läsa Bibeln och be till Gud, säger Julia Kuhlin om krocken mellan teori och verklighet.

– Det finns ett ideal som det inte alltid är så lätt att leva upp till i vardagen, konstaterar hon.

Nära relation till Gud

Julia Kuhlin understryker dessa kvinnors starka övertygelse att Bibelns budskap gäller i dag och deras vilja att praktisera detta. Hon lyfter även fram deras nära och personliga relation till Gud.

– Ett utmärkande drag som jag sett hos kvinnorna, är att de har ett stort förtroende för att Gud vill vara involverad i deras liv i dag. Det är spännande att se hur deras kristna övertygelse tar sig olika uttryck i olika situationer i livet.

Kvinna i glasögon.

Är du överraskad över något?

– Jag trodde inte att mångfalden skulle vara så stor när det gäller hur kvinnorna ger uttryck för sin tro inom församlingarna. Jag tänkte att det skulle vara mer samstämmigt. Och det omdömet gäller inte bara bibelläsning och bön utan också livsstilsfrågor som alkohol och konsumtion.

Vad fastnade du för när det gäller livsstilsfrågorna?

– En sak som gjorde mig förvånad är den syn på alkohol som kom fram. Flera av kvinnorna dricker alkohol och anser inte att det står i konflikt med deras tro och läsning av Bibeln. Pentekostala miljöer brukar annars ha en ganska skeptisk eller negativ inställning till alkohol, säger Julia Kuhlin.

Vad kan din avhandling bidra med för insikter i en bredare bemärkelse?

– Jag hoppas att den ska bidra till en mer nyanserad förståelse av hur kristen tro och religion fungerar i vardagen. På jobbet, hemma och bland vänner.

– Vi fastnar lätt i stereotyper och bör vara försiktiga med att dra slutsatser enbart genom att lyssna på en predikan eller vara med på en gudstjänst. Bilden av hur kristna lever sina liv är ofta mer komplex än så.

Tredje kvinnan i Pingst

Enligt vad Dagen erfar är Julia Kuhlin den tredje kvinnan inom den svenska pingströrelsen som disputerar på en doktorsavhandling med fokus på pentekostalism. De två andra är Gunilla Nyberg Oskarsson (2004) och Martina Prosén (2021).

Julia Kuhlin försvarar sin avhandling på Uppsala universitet fredagen den 11 februari. Opponent är den brittiska teologen och professorn Kirsteen Kim vid Fuller Theological Seminary i Pasadena, Kalifornien.

---

Fakta: Julia Kuhlin

  • Är 32 år (född 15 april 1989).
  • Bor i Malmö.
  • Gift med Joel, två barn Ester och Sakarias.
  • Medlem i Smyrnaförsamlingen i Göteborg.
  • Disputerar på en doktorsavhandling om pentekostalism i Indien.

---

Fler artiklar för dig