Nyheter

Eritreas patriark har avlidit - i husarrest

Många eritreaner har sett patriarken som symboliskt viktig i kampen mot den brutala diktaturen

Abune Antonios, patriark i den eritreansk-ortodoxa, kyrkan har avlidit. Han har de senaste 16 åren suttit i husarrest och hans död sätter kyrkan i ett knepigt läge på grund av motståndet mot Eritreas diktatur.

Dödsbeskedet av patriark Abune Antonios möts med stor sorg bland eritreaner, varav många numera lever i exil efter att ha flytt från den hårdföra diktaturen på Afrikas horn. Patriarken blev över 90 år gammal och har sedan år 2006 suttit i husarrest efter att ha motsatt sig statlig styrning av kyrkan.

Abune Antonios har mer eller mindre hållits isolerad från omvärlden under lång tid och Eritreas regering har också steg för steg försökt utmanövrera patriarken från inflytande över kyrkan. Strax efter att Abune Antonios sattes i husarrest utsåg regeringen en annan patriark över kyrkan, vilket upprepades igen förra året då regeringen utnämnde Abune Qerlos som ledare för kyrkan.

Men många ortodoxa eritreaner har vägrat att acceptera detta och hållit fast vid “den rätte” patriarken.

Påverkar i Sverige

Även efter att kyrkans synod år 2019 exkommunicerade Abune Antonios har många ändå stått upp för honom, inte minst många eritreaner i Sverige som motsätter sig diktaturen och vill att kyrkan ska få styras utan politisk inblandning.

I och med dödsbeskedet sätter det här många troende i en knepig situation. Den eritreansk-ortodoxa kyrkan har länge varit splittrad i två läger, den ena accepterar den patriark som regeringen utsett, den andre har valt att vara lojal med Abune Antonios. Splittringen finns också i Sverige där den eritreansk-ortodoxa kyrkan är uppdelad i två grupper, där lojalitet med patriarken också varit en protestaktion mot den eritreanska diktaturen.

I och med patriarkens bortgång har därför en viktig symbol för en fri och självständig kyrka gått förlorad, och det återstår att se hur de som valt att följa Abune Antonios kommer att hantera situationen.

---

Fakta: Religion i Eritrea

  • Eritrea är en diktatur som har som strategi att staten ska styra över landets trossamfund.
  • Drygt hälften av befolkningen är ortodoxt kristna, islam är den näst största religionen i landet.
  • Eritrea har gjort sig ökänt för att fängsla troende, exempelvis många pingstvänner.

---

Fler artiklar för dig