Claphaminstitutet ifrågasätter i en ny rapport om bokstavstrogna muslimer går att integrera i Sverige. Men de kritiseras samtidigt för att gå för långt i sina slutsatser och att lägga fokus enbart på muslimska extremister.
Samtidigt som islamister piskar upp stämningarna mot Sverige med anklagelser om att myndigheter kidnappar muslimska barn släpper den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet rapporten “Islamiska värderingar kontra västerländska värderingar”. Deras slutsats är tydlig, är du bokstavstroende muslim kan du inte integreras i västvärlden, värderingsglappet är för stort.
Bilder på de arga muslimerna som med konspiratoriska anklagelser protesterar utanför riksdagen ser ut som en sinnebild för vad de vill belägga.
Inte förenliga värderingar
I rapporten har Claphaminstitutet tittat på flera frågor där islams läror inte anses förenliga med västvärldens värderingar, det handlar exempelvis om dödsstraff för konvertiter, att kvinnor ses som underlägsna och att islam inte går att förena med demokrati.
Rapporten presenterades nyligen på ett webbsänt seminarium.
– Vad vi ser är att inom muslimska källor så uppmanas muslimer att lyda Muhammed och Allah i allting, säger Omid Pasbakhsh, rapportförfattare.
Slutsatsen är att de muslimer som tar religionen på största allvar och som är bokstavstroende kommer att få det svårt att integreras i Sverige.
Omid Pasbakhsh menade att vi måste komma bort från synen att integrationsproblem enbart kan förklaras med sociala eller ekonomiska argument, utan även religiösa värderingar spelar roll och att det därför är en utmaning att integrera muslimer i Sverige.
Hulda Fahmi från “Set my people free” vidgade sedan bilden och berättade om hur konservativa muslimska värderingar upprätthålls i många muslimska länder.
[ Debatt: "Islamiska värderingar omöjliggör en lyckad integration" ]
Tuff kritik
Den som under seminariet fick ifrågasätta rapporten var Magnus Norell, som själv forskat om muslimsk extremism. Han konstaterade först att det var bra att de här frågorna lyfts upp till diskussion, men var samtidigt kritisk till rapporten efter att ha synat den utifrån ett akademiskt perspektiv.
Först och främst tyckte han att det var lite svårt med definitionerna, att man i rapporten ofta blandade ihop vanliga muslimer med extremister. Han tyckte också att statistiken och faktamaterialet stundtals var något svajigt och i vissa fall för hårdraget.
Magnus Norell konstaterade att de bokstavstroende som rapporten fokuserade på enbart är en liten minoritet bland muslimerna som finns i Sverige.
– Är det inte mer intressant att titta på hur den stora gruppen muslimer ska integreras, löd Magnus Norells fråga till rapportförfattarna.
Han tyckte att det skulle vara mer relevant, inte minst för att även muslimer som inte går att kategorisera som bokstavstroende i många fall har svårt att bli integrerade i Sverige.
[ Debatten om problematiska inslag i islam hindras av språkpoliser ]
Handlar om källorna
Omid Pasbakhsh försvarade sig med att de i rapporten har tittat på islams källor.
– Fokus ligger på vad är det islam lär ut, och vad innebär det om en muslim tar det på allvar, sa han.
Men han höll med om att det i dag enbart är en minoritet av muslimerna i Sverige som kan beskrivas som bokstavstroende, men ser samtidigt en polarisering bland muslimer.
– Många blir mer västvänliga, men samtidigt ser vi en stor skara som reagerar på detta genom att ta religionen på större allvar.
[ Teolog menar att kristna kan se Muhammed som en profet ]
---
Fakta: Claphaminstitutets rapport
- Claphaminstitutet är en kristen tankesmedja som är aktuell med rapporten “Islamiska värderingar kontra västerländska värderingar”.
- Rapporten är skriven av Omid Pasbakhsh, Reinhold Fahlbeck och “Syster Helena” vars identitet är anonym.
- Slutsatsen de drar är att bokstavstrogen islam är ett integrationsproblem.
---