Nyheter

Amerikanska präster sprider vaccinskräck: ”Du är död inom två år”

Biskopar kritiseras för att inte markera mot präster som delar desinformation

Olika typer av desinformation runt coronapandemin och vaccin sprids av en handfull präster i katolska kyrkan i USA – bland annat att den som tar vaccinet dör inom två år, och att det finns mikrochip i vaccindoserna.

“Det gagnar inte en kyrka som befinner sig i en förtroendekris att dessa människor försöker göra sig ett namn genom att uttrycka motstånd på Twitter”, säger Natalia Imperatori-Lee, professor i religionsvetenskap vid ett universitet på Manhattan till National Catholic Reporter.

Några få biskopar har markerat mot präster som sprider desinformation – men inte alls tillräckligt många, menar hon och andra kritiker.

“Det är skadligt”

Uttalandet om att man kommer att dö inom två år om man tar vaccinet fick spridning när fader David Nix skrev sitt uttalande på sociala medier i somras. “Det finns bevis för att vaccinet är skadligt, till och med dödligt”, konstaterade en annan präst, fader Paul Kubista i Minneapolis i oktober 2021.

Teologen och kyrkohistorikern Massimo Faggioli tillhör även han kritikerna. Han pekar på att individualistiska idéer om frihet har fördunklat vissa biskopars omdöme när det gäller vaccinfrågan.

Är en “moralisk förpliktelse”

“En av de klassiska definitionerna av vad det innebär att vara biskop lyder på latin ‘defensor civitatis’, vilket står för någon som försvarar samhällsgemenskapen, särskilt i tider av krig, hot och sociala eller politiska kriser. Detta verkar vara något som många av dem har missat”, säger han.

Påve Franciskus har däremot klart uttryckt att det är en “moralisk förpliktelse” att vaccinera sig.

---

Fakta: Över 800 000 döda

  • Det finns inga siffror på hur många katolska präster och nunnor som har dött i covid-19 i USA. Sammanlagt har över 800 000 människor dött i pandemin sedan den började i landet. (Siffror från SR:s Ekot 15 december 2021.)

---

Fler artiklar för dig