Paris och Eiffeltornet är slutmålet för sommarens korsvandring som föreningen Gå för Sverige arrangerar.
– I år tar vi sikte på Europa, säger korsvandrarnestorn Alf Lax.
Evangelisten Alf Lax ger inte upp i första taget. I sommar ger han sig ut på sin sjätte korsvandring. Och han kommer inte att vara ensam som vandrar med det cirka tre meter långa och åtta kilo tunga träkorset.
– Hittills är samtliga etapper en bra bit in i Tyskland bokade med villiga korsvandrare. Så det ser bra ut och vi hoppas att fylla de andra etapperna också, berättar Alf Lax entusiastiskt.
Start på nationaldagen
Årets korsvandring startar i Ystad på nationaldagen den 6 juni. Enligt planen ska korset vara framme i Paris knappt tre månader senare, närmare bestämt den 31 augusti.
Varför har ni valt Paris som slutdestination?
– Det är inte min idé utan en god vän som heter Joakim Freiman. Han är pingstpastor och när vi för några år sedan vandrade tillsammans med korset utbrast han: “Bring the gospel power to the Eiffel tower!”
– Jag tyckte att det lät bra och nämnde Joakims slogan för prästen Mats Nyholm, som varit mycket engagerad i de senaste årens korsvandringar. Och i år blir det verklighet, berättar Alf Lax.
150 mil till fots
Den totala sträckan under årets korsvandring är 150 mil. Enligt Alf Lax är det den näst längsta korsvandring han varit inblandad i. Sommaren 2020 tillryggalades 200 mil mellan Haparanda och Smygehuk.
– Vi har delat upp hela sträckan från Ystad till Paris i intervaller. En intervall omfattar fyra dagar med en ansvarig person för varje intervall, berättar Alf Lax som själv är ansvarig för en sådan intervall.
[ Korsvandring till Oslo - om gränsen är öppen ]
Korsvandringen kommer att gå genom totalt sex länder i Europa. Förutom Sverige blir det Danmark, Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike, enligt den planering som föreligger just nu.
Ekumenisk förening
För planeringen ansvarar Mats Nyholm i S:ta Clara församling i Stockholm. Han är ordförande i föreningen Gå för Sverige som arrangerar korsvandringen. Det är en ekumenisk förening som bildades för två år sedan.
– Vi kommer att ta hjälp av några kristna organisationer, bland andra Ungdom med uppgift. Vi vill att så många som möjligt engagerar sig i detta och är med och vandrar med korset, berättar Alf Lax.
[ Alf Lax: Jag har varit ett brustet kärl! ]
Precis som vid tidigare korsvandringar blir det olika samlingar och manifestationer längs vägen.
– Vi planerar att tända ljus och vi vill be för de orter och städer som vi passerar, berättar han för Dagen.
Avslut i Töcksfors
Förra året var det meningen att korsvandringen skulle avslutas i Oslo. Men så blev det inte på grund av restriktioner till följd av pandemin. De fick avsluta i Töcksfors. I år hoppas de på bättre lycka.
– Hur det ser ut i sommar vet vi inte, men vi har goda förhoppningar att kunna ta oss ända till Paris. Tänk att stå vid Eiffeltornet med korset! Det blir ett starkt vittnesbörd om vad Gud kan göra i människors liv.
Varför tog du initiativet till korsvandringarna och varför håller du på?
– Drivkraften är att få visa på korsets styrka som en symbol för försoningen. I tider av oro, när folk reser sig mot folk, behövs korsets kraft mer än någonsin. Det vill vi synliggöra.
– Vi vill också lyfta fram att kyrkan är en samhällsbärare som når längre än alla andra. Politiker och beslutsfattare behöver få upp ögonen för de viktiga insatser som kyrkorna gör.
Hela satsningen från Ystad till Paris kallas Walk for Europe.
---
Fakta: Alf Lax korsvandringar
- 2015: Göteborg till Stockholm.
- 2016: Göteborg till Smygehuk.
- 2020: Haparanda till Ystad.
- 2021: Stockholm till Töcksfors.
- 2022: Ystad till Paris.
---