Nyheter

Så går det med rekryteringen av rektor på EHS

Helena Höij: Vi hoppas att en ny rektor ska vara på plats någon gång under hösten

Enskilda högskolan i Stockholm, med Equmeniakyrkan som huvudman, söker ny rektor.
– Under hösten hoppas vi att den som ska ta över uppdraget är på plats, berättar ordförande Helena Höij.

I augusti tillträdde Magnus Jegermalm som rektor på Enskilda högskolan, EHS. Men redan efter några veckor lämnade han sitt uppdrag. Som orsak angav Jegermalm “personliga skäl”, som Dagen rapporterat.

Utnämningen föregicks dock av intern kritik. Tidningen Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg skrev att “rektorn för Enskilda högskolan bör ha stark förankring i Equmeniakyrkan”, vilket Jegermalm inte hade.

Både rektor och vd

Helena Höij, som var ordförande för Enskilda högskolan när Magnus Jegermalm rekryterades, har i intervjuer försvarat valet av honom till rektor.

När hon beskriver den nya rekryteringsprocessen är hon dock fåordig. Hon säger att arbetet går framåt men vill inte närmare gå in på detaljer, till exempel hur stort intresset är eller vilka kandidater det handlar om.

– Vi söker någon som kan gå in och bli både rektor och vd för EHS. Vi har gjort en analys av vilka behov som finns och vi söker en person som kan utveckla högskolan vidare, säger Helena Höij.

Att hon inte vill beskriva hur processen går till i närmare ordalag förklarar hon med att hon varken vill skapa förhoppningar eller komma med påståenden som leder till frågor, spekulationer eller farhågor.

– Av omsorg och respekt både för den process vi är inne i just nu med att hitta en ledare för högskolan och för de personer som är inblandade i den processen, vill jag inte uttala mig om detaljer.

– Vi vet inte var vi landar i den här processen och har därför valt att vara återhållsamma med information, förklarar hon för Dagen.

Magnus Jegermalm saknade både församlingstillhörighet och förankring i Equmeniakyrkan. Han slutade som rektor för EHS efter kort tid.

Vad betyder den erfarenheten i den nya rekryteringsprocessen?

– När vi rekryterade Magnus Jegermalm visste vi vilka egenskaper och förmågor han hade. Utgångspunkten är densamma också den här gången. Det finns inga supermänniskor. Alla kandidater har styrkor och svagheter.

Ska det svaret tolkas som att det inte spelar någon roll om rektorn för EHS har en förankring i Equmeniakyrkan?

– Nej, men det blir fel att bryta ut en styrka och säga att den är viktigare än alla andra styrkor hos en person. Frågan är mer komplex än så, menar Helena Höij.

Bra dialog med ägaren

Hon konstaterar att den nya rekryteringsprocessen kunde “kroka i” där den andra slutade, vilket underlättar arbetet med att hitta rätt person.

– Vi har en bra dialog med ägarsamfundet och informerar regelbundet om vad som händer. Joakim Hagerius, som är biträdande kyrkoledare, sitter i högskolans styrelse, vilket underlättar kommunikationen.

Helena Höij understryker att hon känner sig trygg med att den grupp på tre personer inom styrelsen som arbetar specifikt med frågan, ska hitta en lämplig person. Och hon lovordar EHS tillförordnade ledare.

– Pekka Mellergård, rektor, och Anita Hansbo, vd, gör ett jättebra arbete. Det innebär att vi inte behöver känna någon stress utan kan arbeta vidare och komma fram till en bra lösning.

När får vi veta vem som blir ny rektor på Enskilda högskolan?

– Jag kan inte svara på det. Det kan dröja kort eller lång tid. Det viktiga är att vi har den tid som behövs. Vårt mål är att en ny rektor ska vara på plats någon gång under hösten.

---

Fakta: Enskilda högskolan i Stockholm

  • Grundades 1993 som Teologiska högskolan, THS.
  • Ägs av Equmeniakyrkan i Sverige.
  • Bedriver utbildning och forskning inom teologi och mänskliga rättigheter.
  • Teologiska högskolan, THS, är benämningen på de teologiska utbildningarna.
  • Utbildar bland annat pastorer och diakoner för Equmeniakyrkan, blivande präster till Svenska kyrkan och till flera ortodoxa kyrkor.
  • Har totalt cirka 900 studenter samt ett 30-tal lärare knutna till sig.

---

Fler artiklar för dig