Nyheter

Megakyrkor bakom nya internationella församlingar i Sverige

Karismatiska rörelser i Afrika, Latinamerika och USA ser Sverige som ett missionsland

Megakyrkor från Nigeria, Colombia, USA och Brasilien är involverade i ett 50-tal av de nya internationella församlingar som har bildats i Sverige. De har startats på grund av att megakyrkor och utländska samfund missionerar här.

Fem stora internationella megakyrkor är representerade bakom några nya migrantkyrkor i Sverige, enligt den kartläggning som Dagen har gjort. Bakgrunden är deras syn på Sverige som ett starkt sekulariserat land. Här följer en genomgång av de fem megakyrkorna, som är ganska okända i Sverige.

Slutligen också några ord om den latinamerikanska migrantkyrka som försöker bli en megakyrka i världen utifrån Sverige som bas.

1. Iglesia Unida Pentecostal de Colombia är en latinamerikansk pingströrelse med 1,2 miljoner medlemmar och drygt 4 100 kyrkor i Colombia. Dessutom med internationell mission i över 40 länder.

I Sverige går rörelsen under namnet Förenade Pentekostalkyrkan i Europa och har startat församlingar i Arvika, Gävle, Stockholm, Skellefteå, Strömstad, Värnamo och Västerås. Totalt är det cirka 120 personer som regelbundet besöker församlingarna, uppger Álvaro Guisao som är pastor och utsänd missionär till Sverige.

2. Redeemed Christian Church of God, RCCG, är en av tre nigerianska megakyrkor som skickar missionärer till Sverige - och den megakyrka som har störst representation: totalt cirka 3 000 medlemmar fördelade 35 församlingar i olika svenska städer.

I Nigeria står RCCG bakom 14 000 kyrkor och fem miljoner medlemmar i den karismatiska rörelsen, enligt siffror från 2008. Dessutom har samfundet bildat församlingar i cirka 190 andra länder i världen. Bland annat cirka 700 församlingar i Storbritannien.

I Sverige har Redemeed Christian Church of God församlingar i bland annat: Borås, Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro.

Dansande nigerianska gudstjänstsångare.

3. Megakyrkan Deeper Life Bible Church har sitt center i Lagos i Nigeria. Där har de också en av de största församlingarna i världen, med 120 000 medlemmar. Församlingen har också planterat över 5 000 kyrkor i övriga Nigeria med totalt cirka 800 000 medlemmar. Dessutom 3 000 kyrkor på andra håll, med missionärer i 40 länder, enligt AFNET.

I Sverige finns fem-sex Deeper Life Bible Church-församlingar i Luleå, Umeå, Stockholm, Jönköping och Göteborg.

4. Ytterligare en nigeriansk megakyrka med avläggare i Sverige är Mountain of Fire and Miracles ministries (MFM) med fem-sex församlingar i bland annat Märsta, Malmö och Hägersten i Stockholm. Pingstsamfundet är ett av de största i Nigeria och har en av de största kyrkobyggnaderna med en kapacitet att ta emot 500 000 människor.

MFM är också ägare till ett större område utanför Lagos i Nigeria som kallas “Prayer city” - bönestaden. Just befrielse genom bön - eller vad samfundet själv kallar “aggressiv bön” - är ett av kännetecknen. Mountain of Fire and Miracles grundades 1989. I dag har rörelsen växt till 300 församlingar i och utanför Nigeria.

5. I USA och Brasilien har International church of the Foursquare Gospel, ICFG, sina starkaste fästen. Den här pingströrelsen bildades på 1920-talet i USA och är bland annat känd i Sverige för sin jättelika kyrka Angelus Temple i Los Angeles, som pastor Lewi Pethrus lät bli förebild för Filadelfiakyrkan i Stockholm. Amerikanske pastorn Jack Hayford är en av de mer kända ledarna fram till 2009.

I dag har samfundet Forsquare Gospel Church växt sig störst i Brasilien med över 5,5 miljoner medlemmar och 17 000 församlingar där. I hela världen har rörelsen över 8,8 miljoner medlemmar i drygt 146 länder, enligt samfundets webbsida.

De två Foursquare-grupper som finns i Sverige, i Borås samt Huddinge i Stockholm, är portugisisktalande och har sina rötter i den brasilianska delen av rörelsen. Totalt finns drygt 100 medlemmar i Sverige under ledning av pastorn och missionären Levi Pereira da Silva.

6. En annan typ av församling med ambition att bli megakyrka är spansktalande International Mission Church, IMC, som har grundats i Sverige – och tänker växa härifrån. Huvudkyrkan i Älvsjö i Stockholm samlar cirka 900 personer i Stockholmsmässan på söndagarna, och är därmed en av de större gudstjänsterna i landet.

Ledare är pastorn Rodolfo Rojas, med rötter i Chile men uppväxt i Sverige - och som har utbildats på pingströrelsens Brommaskola tillbaka i tiden.

Lovsångare på scenen samt några ur publiken.

Den svenskbildade kyrkan jobbar med nära kontakter till ett latinamerikanskt apostlanätverk. International Mission Church har startat nya församlingar i bland annat Flen, Göteborg, Södertälje, Karlstad, Gävle, Haninge, Märsta, Bergen i Norge samt i Lausanne, Bern och Geneve i Schweiz. Ambitionen är att fortsätta bilda nya församlingar.

---

Fakta: Internationella karismatiska migrantkyrkor

  • I dag finns cirka 250 nya internationella karismatiska församlingar i Sverige.
  • En majoritet av dem har växt fram de senaste två-tre decennierna. Många besökare har migrantbakgrund.
  • Många av de här församlingarna finns i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, men också i andra mindre och halvstora städer runt omkring i Sverige.
  • Cirka 20 procent av dem har olika internationella megakyrkor och rörelser bakom sig, som vill missionera i ett sekulariserat Sverige.

---

Fler artiklar för dig