Nyheter

Fritt fram för gudstjänst utan restriktioner

Statsminister Magdalena Andersson: Den 9 februari hävs alla restriktioner för allmänna sammankomster

Den 9 februari hävs alla restriktioner för allmänna sammankomster. Det meddelade regeringen på en presskonferens på torsdagen. Beskedet innebär att det blir fritt att besöka gudstjänster utan några begränsningar.

Beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten var väntat. Den senaste tiden har många uttryckt förhoppningar om att restriktionerna skulle hävas, vilket alltså nu sker.

På onsdag nästa vecka hävs de restriktioner som nu gäller. Det innebär bland annat för kyrkornas del att det tak på 50 personer på gudstjänster inomhus med krav på vaccinpass, hävs. Samtidigt upphör också maxgränsen på 500 personer på gudstjänster och andra allmänna sammankomster, att gälla.

Ett nytt läge

Det förbättrade kunskapsläget om omikron, läget inom vården i förhållande till smittspridningen och den kraftigt stigande vaccinationstäckningen innebär ett nytt läge som gör att Sverige kan öppna samhället, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).

– Smittotalen kommer fortsatt att vara höga en tid framöver men de svåraste konsekvenserna av smittan ligger nu av allt att döma bakom oss, sa en uppenbart lättad statsminister på presskonferensen i Rosenbad.

Socialminister Lena Hallengren (S) talade om att vi nu “går in i en ny fas”. Och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell meddelade att FHM gör bedömningen att covid-19 inte längre är en samhällsfarlig sjukdom.


Fler artiklar för dig