Nyheter

Scoutledare med högerextrema åsikter utesluts

“I scouterna har vi nolltolerans mot rasism och står för allas lika värde”

Scouternas styrelse har beslutat att utesluta en scoutledare från organisationen. Skälet är bland annat mannens samröre med högerextrema organisationer.

Enligt Scouterna är de utpekade organisationernas värderingar inte förenliga med scoutrörelsens principer och värderingar.

Det var för två veckor sedan som tidningen Expo avslöjade att en scoutförening i Stockholm leddes av en man som samtidigt är aktiv i det högerextrema Nätverket samt i Frihetsrörelsen som bland annat protesterar mot vaccinpass. Dessutom uppgav Expo att mannen har demonstrerat med nazister.

Scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig uttryckte frustration över uppgifterna och på Scouternas webbplats förklarade hon att Scouterna hade öppnat en utredning om eventuell uteslutning.

– Har man sagt att man ställer sig bakom våra värderingar då ska man också göra det i ord och handling. I scouterna har vi nolltolerans mot rasism och står för allas lika värde, sa hon till Expo.

Två skäl till uteslutningen

Nu är utredningen avslutad och scoutledaren har fått lämna organisationen.

I ett pressmeddelande skriver Scouterna att grunden för uteslutningen är tvådelad. Dels mannens samröre med vissa organisationer, dels att han har agerat omdömeslöst med barn i samband med en politisk manifestation.

Det sistnämnda handlar om en bild som publicerades av Expo där mannen syns tillsammans med en grupp barn med scouthalsdukar. Enligt Expo togs bilden i samband med en manifestation anordnad av Frihetsrörelsen i Stockholm i oktober i fjol.

Stöttar styrelsen i scoutkåren

När Scouternas interna utredning inleddes kunde Anna-Karin Hennig inte säga vilken scoutkår barnen tillhörde. I dag säger hon till Dagen att barnen inte tillhörde kåren där mannen var ledare utan att de passerade förbi manifestationen.

Hur har mannen förklarat sina åsikter och sitt agerande?

– Vi ser inte att det är vår sak att återge vad han har sagt, det måste vara upp till honom att förmedla.

Kommer ni att vidta några andra åtgärder som en följd av det inträffade?

– Nej, vi ser inte behov av att vidta ytterligare åtgärder. Däremot arbetar vi aktivt med att hjälpa och stötta styrelsen i sin fortsatta verksamhet.

---

Fakta: Scouterna

  • Organisationens vision är “Unga som gör världen bättre”.
  • Organisationen betonar vikten av ungas utveckling: “Syftet med allt vi gör är ungas personliga utveckling: Ledarskap, att vara aktiv i gruppen och självinsikt och självkänsla är några av de förmågor som scouting utvecklar. Scouting har en egen pedagogik, scoutmetoden där vi lär genom att göra i den lilla gruppen, och där våra värderingar, scoutlagen, finns med i allt vi gör.”

---

Fler artiklar för dig