Nyheter

Kritik mot bordsbön på ännu en kristen förskola

Skolchef på Ålidens förskola i Flen: Det finns inga konfessionella inslag i undervisningen

Ålidens förskola i Flen hotas av vite. Skälet är bland annat att skolan, som har kristen inriktning, använder sig av bordsbön vid måltiderna. Skolchef Jan Rosman tillbakavisar kritiken.
– Tillsynen inte är väl genomförd, säger han.

För några månader sedan skrev Dagen om Klippans förskola i Nyköpings kommun. Där hade kommunala tillsynspersoner besökt den kristna förskolan och i tillsynsrapporten beskrevs hur det bads bordsbön i samband med en måltid. Resultatet blev att kommunen krävde åtgärder.

Nu visar det sig att tjänstemän i Flen, grannkommun till Nyköping, har sammanställt ett liknande dokument.

I rapporten står det bland annat att de religiösa inslagen i samband med måltider på Ålidens förskola är en del av undervisningen eftersom momenten är lärarledda. Utredarna skriver att de har kommit fram till detta “efter att ha konsulterat juridisk expertis”.

Kritik om bristande frivillighet

Jan Rosman hävdar å sin sida, med hänvisning till läroplanen där det görs skillnad på utbildning (som kan ha konfessionella inslag) och undervisning (som måste vara icke-konfessionell), att det är en felaktig slutsats att bordsbönen är en del av undervisningen.

– Det finns inga konfessionella inslag i undervisningen, de finns enbart i utbildningen.

Utöver kritiken mot bordsbönen menar utredarna på Flens kommun även att frivilligheten – alla barn har rätt att avstå från deltagande i konfessionella inslag – är bristfällig på Ålidens förskola. Dessutom anser de att skolans arbetsplan inte är förenlig med skollagens krav om att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund.

Enig nämnd

Avslutningsvis riktas det också kritik i tillsynsrapporten mot hur ansökningar till förskolan har hanterats. Konkret handlar det om att föräldrar till asylsökande barn, under en period i höstas, fick höra att det inte kunde ställa sig i kö för att börja på förskolan. Jan Rosman bekräftar att så var fallet, men han hävdar att förskolan enbart följde kommunens råd. Och han säger att rutinerna ändrades redan i december efter ett nytt samtal med kommunen.

Trots Jan Rosmans invändningar röstade Barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flen i förra veckan för att Ålidens förskola måste vidta samtliga åtgärder som föreslås i tillsynsrapporten.

– Det var en enig nämnd som stod bakom förvaltningens förslag till beslut, säger Peter Munter (S), ordförande i nämnden, till SVT Nyheter Sörmland.

Hotas av vite om 10 000 kronor

Beslutet innebär att Ålidens förskola ska inkomma med skriftlig redovisning av vidtagna åtgärder senast den 15 mars. Om detta inte sker uppger kommunen att de kommer att ansöka om utdömande av vite om 10 000 kronor hos allmän domstol.

– Men det kommer aldrig att hända eftersom vi kommer att justera våra skrivningar, säger Jan Rosman till Dagen.

Vad händer med bordsbönen?

– Rutinerna kring bordsbönen kommer vi att förändra något i samråd med föräldrarna – därför kan jag inte i dag säga exakt hur. Men det kommer att ske till 100 procent inom lagens ramar. Vi kommer också att visa hur vi allt vi gör vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, svarar han.

När det gäller Klippans förskola i Nyköping så har kommunen, efter att skolan kompletterat de delar som kommunen hade synpunkter på, avslutat ärendet.

Fotnot: Dagen har sökt de ansvariga utredarna på Flens kommun för att fråga vilken juridisk expertis de konsulterade när de kom fram till att bordsbönen på Ålidens förskola är en del av undervisningen. Något svar har inte getts.

---

Fakta: Regeringens proposition 2009/10:165

  • Om förskolor med konfessionell inriktning: “I förskolan omfattar undervisningsbegreppet ett brett pedagogiskt perspektiv där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Det innebär att gränsdragningen mellan undervisning och utbildning inte är lika tydlig [som i skolor]. Regeringen bedömer ändå att det inom det vidare begreppet utbildning finns utrymme för konfessionella inslag i verksamheten. Det kan exempelvis röra sig om bordsbön, högläsning av religiösa berättelser eller kyrkobesök.”

---

Fler artiklar för dig