Nyheter

Kristen biståndsorganisation slår rekord

Anette Alm Gustafsson: Vi kan lämna ett bra överskott till vårt arbete för barnen

Trots pandemin blev 2021 ett rekordår för Erikshjälpen. Second hand-butikerna ökade sin försäljning med 8,2 procent och e-handeln med hela 50 procent.
– Onlinesatsningen är jätteviktig och möjliggör för alla att handla cirkulärt, säger Frida Espes, e-handelschef.
Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen, berättar att deras second hand- verksamhet gått bra under året trots pandemin.

Anette Alm Gustafsson, vd på Erikshjälpen, gläds över ett resultat som gör att barnrättsorganisationen får mer resurser i arbetet för världens barn.

– Det här fantastiska resultatet gör att vi kan lämna ett riktigt bra överskott till vårt arbete för barnen och världen de drömmer om, säger hon i ett pressmeddelande.

E-handeln har gått framåt

Siffrorna för 2021 innebär en högstanotering för Erikshjälpen. Under året ökade försäljningen totalt med 8,2 procent. Även om man jämför med ett annat rekordår, 2019, är ökningen 2021 på 2,3 procent. Och e-handeln ökade med hela femtio procent.

Under året utökade second hand-butikerna sina öppettider som ett sätt att möta pandemirestriktionerna. Det möjliggjorde för fler att besöka butikerna och samtidigt att undvika trängsel. E-handeln ökade stort under året. Det är en viktig satsning, säger e-handelschefen Frida Espes, eftersom den gör att fler kan handla på Erikshjälpen, även de som inte har en butik i närheten.

“Häftig resa”

– Den ger oss också ett skyltfönster ut mot hela Sverige, där generösa gåvor från våra givare blir tillgängliga för kunder oavsett tid eller plats. Att göra denna resa är oerhört häftigt, säger hon.

Erikshjälpen bedriver rättighetsbaserat arbete med lokala partnerorganisationer runt om i världen för att förverkliga barns rättigheter. Erikshjälpen bedriver arbete i Östeuropa, Västafrika, Östafrika, Sydasien, Sydostasien och Sverige. I Burkina Faso, Uganda, Kambodja och Rumänien finns regionkontor med anställd personal. I Sverige arbetar organisationen med fokus på barn i socialt utsatta positioner.

Fler artiklar för dig