Nyheter

Teolog leder etiska rådet för sluthantering av kärnavfall

Regeringen har gett tillstånd för slutförvar i Östhammar

Regeringen gav i går tillstånd för slutförvar av använt kärnbränsle. Frågan har ett etiskt perspektiv, enligt teologen Carl-Reinhold Bråkenhielm.

Han är ordförande i kärnavfallsrådet som bildades 1992 för att ge regeringen råd om kärnavfallshantering med utgångspunkt från ett tvärvetenskapligt perspektiv. Rådet anser att det är viktigt att prövningen behöver fortsätta ske stegvis, och att det beslut som regeringen tog på torsdagen inte blir en slutpunkt.

– Det handlar inte bara om det tekniska kring slutförvaring av de snart 11 000 ton kärnavfall som i dag är placerade i ett mellanlager. Det påverkar samhället: skolor, vägar och annat när vi förvarar det 500 meter under marken. Det behövs moral och etik att luta sig mot i dessa frågor, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm till Kyrkans tidning.

Ger tummen upp

Enligt tidningen är Sverige det enda landet i världen som har ett brett tvärvetenskapligt råd i frågan om slutförvaring av kärnavfall. Det var dåvarande miljöminister Birgitta Dahl (S) som såg till att en teolog ingick i rådet.

Regeringen tillkännagav på torsdagen genom klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att de ger tummen upp till att slutförvara kärnavfall vid kärnkraftverket Forsmark i Östhammar i Uppland. Frågan har varit inneburit en utdragen debatt där Socialdemokraternas tidigare regeringskollegor i Miljöpartiet anser att beslutet är förhastat medan den borgerliga oppositionen länge har tyckt att beslutet borde komma tidigare.

“Långsiktigt säkert”

Carl-Reinhold Bråkenhielm är professor emeritus på teologiska fakulteten vid Uppsala universitet. Han har bland annat lett forskningsprojekt om förhållandet mellan naturvetenskap och religion. Han uttalar sig innan regeringens beslut på torsdagen, och tycker att Svensk Kärnbränslehantering, SKB, har presenterat ett genomarbetat förslag om slutförvar. Men alla frågor är inte lösta:

– Slutförvaret är långsiktigt säkert, förutsatt att det blir en fortsatt process och att man inte avslutar forskningen efter beslutet och slår sig till ro. Allmänheten behöver vara informerad om det som händer och vad det innebär, säger han till Kyrkans tidning.

---

Fakta: Slutförvar av kärnavfall

  • Frågan om vad som ska ske med avfall från använt kärnbränsle har länge debatterats.
  • Efter en utredningen tog regeringen beslutet att godkänna att avfallet slutförvaras i Forsmark i Östhammar.

---

Fler artiklar för dig