Nyheter

Minimal kyrklig närvaro i utsatta området Tjärna Ängar

Coronapandemin har lett till att det blivit svårt att på kyrklig basis engagera sig i det utsatta området

Tjärna Ängar i Borlänge beskrivs som ett av Sveriges mest segregerade och problemfyllda områden och uppmärksammas nu av SVT:s Uppdrag granskning.
När Dagen ville se om det fanns någon kyrkligt engagemang i området visade det sig vara ytterst skralt.

Det är en stundtals mörk bild som kablas ut då Uppdrag granskning är på plats i Tjärna Ängar i Borlänge. Stadsdelen finns med på polisens lista över utsatta områden, och av reportaget framkommer det att området är hårt segregerat, präglat av att många som bor där har sin bakgrund i Somalia.

Bland annat berättar en MP-politiker att flera väljer att säga nej till jobb, att det finns en ovilja att lära sig svenska och att man väljer att inte vittna till polisen vid brott. En polis säger också att svenska flickor beskrivs som horor.

Uppdrag gransknings reportage tar upp kriminalitet och trångboddhet, men låter även flera som bor i området ge en mer positiv bild, inte minst barnen som är ute och leker och verkar stortrivas.

Uppdrag gransknings program om Tjärna Ängar

Ingen kyrka i området

I Tjärna Ängar finns det ingen kyrkolokal. Så frågan är, vad gör kyrkorna i Borlänge för att nå ut till människorna i det här området?

Den kyrkobyggnad som ligger närmast området är Jakobs kapell, i det närliggande Jakobsgården. Kyrkan tillhör Svenska kyrkan och har också Tjärna Ängar som upptagningsområde. Verksamheten drivs av en EFS-förening.

Vad gör ni för att nå ut till befolkningen i Tjärna Ängar?

– Just nu gör vi inte så mycket på grund av pandemin, säger Sven-Erik Hörnström som är ordförande i EFS-föreningen.

– Men vi hade tidigare scouter och ungdomsgrupper i kyrkan, men vi slutade med det för några år sedan. Vi hade innan pandemin även en eritreansk-ortodox grupp som firade gudstjänst i vår kyrka och vi har också en liten syförening som lockat en del invandrarkvinnor.

Sven-Erik Hörnström förklarar att Tjärna Ängar tillhör kyrkans upptagningsområde, och att de har gudstjänster dit alla är välkomna.

Uppdrag gransknings program om Tjärna Ängar

Viljan finns

I Borlänge finns också en rad frikyrkor. Det visar sig att viljan finns att ha någon form av verksamhet i Tjärna Ängar, men coronapandemin har grusat planerna.

Gunilla Sehlin är pastor och föreståndare för pingstkyrkan i Borlänge.

– Just nu är en svår tid och på grund av pandemin gör vi inget konkret i Tjärna Ängar, säger hon.

– Vi har tidigare varit på fritidsgården i Jakobsgården, vilket är ett liknande område i närheten. Vi har också haft bönepromenader i Tjärna Ängar. Precis innan pandemin startade hade vi planer på att påbörja ett arbete för området ligger på vårt hjärta, men det får bli att ta tag i det på nytt när pandemin är borta.

Har försökt synas

Elin Åhman är ordförande för Kvarnforskyrkan i Borlänge, som tillhör Evangeliska frikyrkan.

– Som det har varit nu med covid har vi inte gjort något det senaste året. Men tidigare har vi gjort en del satsningar där vi haft kaffebord i området. Vi har haft bönevandringar och delat ut böcker och försökt att synas i området, säger hon.

– Tyvärr har mycket av verksamhet blivit vilande under den här perioden, folk har inte vågat gå ut under coronapandemin.

Svaret är nej

Bilden delas också av Jessica Elnefred, pastor i Equmeniakyrkan i Borlänge.

– Vi har ingen verksamhet på plats i Tjärna Ängar, berättar hon.

Däremot har de haft språkkafé i sin kyrka dit människor från Tjärna Ängar har kommit, vilket också skett i samarbete med utbildning i svenska.

– Jag har också suttit med i Borlänges religiösa råd med imamer från de två moskéerna som finns i Tjärna Ängar, där vi fört samtal, berättar Jessica Enefred.

– Men på frågan om vi har någon riktad verksamhet i det området är svaret nej.

Uppdrag gransknings program om Tjärna Ängar

---

Fakta: Tjärna Ängar

  • Tjärna Ängar är ett bostadsområde i Borlänge i Dalarna.
  • Området har av polisen pekats ut som utsatt, präglat av kriminalitet och segregation.
  • I veckan har Uppdrag granskning gjort ett uppmärksammat reportage från området.

---

Fler artiklar för dig