Nyheter

Prästen Anders Sjöberg byter samfund och blir pastor

Bibelläraren Anders Sjöberg blir församlingspastor: På den platsen kommer vi att ha vår bas i Sverige

Prästen och reseledaren Anders Sjöberg byter samfund från Svenska kyrkan och blir församlingspastor i Equmeniakyrkan.
– Jag längtar efter att få ägna mig åt bibelundervisning i ett församlingssammanhang, säger han.

Sedan ett par år tillbaka arbetar Anders Sjöberg som präst i Ovansjö-Järbo pastorat mellan Gävle och Falun. Att det blev så beror till stor del på pandemin.

– När pandemin slog till med full kraft i mars 2020 stängde Israel sina gränser. Då kunde jag inte längre jobba som reseledare utan tvingades tänka om och hitta en annan lösning, berättar han för Dagen.

“Oerhört lärorik tid”

Han ångrar inte att han valde att jobba som präst i Svenska kyrkan, och säger att han lärt sig massor.

– Det har varit oerhört lärorikt. Under våren 2021 hade jag drygt 30 begravningar. Jag har fått möta människor i sorg och i själavård på ett sätt som jag inte varit med om tidigare, berättar han för Dagen.

När han fick en förfrågan från Equmeniakyrkan på Donsö i Göteborgs skärgård tvekade han dock inte att byta tjänst och samfund.

– För mig som under många år rest runt i landet på bibelhelger är det ett naturligt steg. Jag har jobbat över samfundsgränserna länge och känner mig hemma i de flesta kyrkliga sammanhang.

Under åren 2001-2009 var Anders Sjöberg missionsföreståndare i EFS, och han har tidigare utbildat präster och pastorer på EFS-ägda Johannelunds teologiska högskola i Uppsala.

Ny i Equmeniakyrkan

Nu blir han församlingspastor i Equmeniakyrkan, ett samfund som han tidigare inte arbetat i.

Hur ser du på de teologiska skillnaderna mellan EFS och Equmeniakyrkan?

– Skillnaden mellan dessa båda samfund är inte så stor som många kanske tror. Dopfrågan, exempelvis, har i dag inte samma splittrande funktion som tidigare. Och i mitt möte med judendomen har jag fått lära mig ett öppnare förhållningssätt i samtal om trosfrågor.

– Är jag trygg i min egen övertygelse är jag inte rädd att lyssna på en annan uppfattning. Då kan två olika tolkningar få ligga sida vid sida, i ödmjukhet inför Gudsordet. Det är i Ordet, inte i tolkningen, som sanningen finns.

– Jag ser mig själv framför allt som bibellärare och längtar efter att få undervisa i en församlingskontext, förklarar han.

Vill inte gå i pension

Under flera år har Anders Sjöberg skrivit på en bibelkommentar till Apostlagärningarna på uppdrag av Libris förlag. Nu är den klar och kommer att ges ut under detta år.

Snart går flyttlasset från Gästrikland till Göteborgs skärgård. Den 1 maj börjar han på heltid som pastor i Equmeniakyrkan på Donsö, som har 540 medlemmar.

– Jag fyller 65 år i februari och har inga som helst planer på att gå i pension utan vill ge ett antal år åt att vara församlingspastor. Det känns riktigt spännande, säger han.

Fortsätter som reseledare

Resorna till Israel hoppas Anders och hustrun Iren Kärrbrant, som är auktoriserad Israel-guide, kunna fortsätta med.

– Planen är att vi ska göra två eller tre resor om året tillsammans till Israel med grupper från Sverige. Vår bas i Sverige kommer att vara på Donsö. Det ser vi fram emot.


Fler artiklar för dig