Nyheter

Brand i koptisk kyrka i Botkyrka

Medlemmar i församlingen chockade och ledsna efter branden i kyrkolokalen

En brand utbröt i en koptisk kyrka i samband med söndagens gudstjänst. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

Det är en totalt sönderbränd entré som går att beskåda vid S:t Markus aposteln-kyrkan i Botkyrka, en kyrka som tillhör den koptiska kyrkan i Sverige. Branden började i samband med söndagens gudstjänst, i en byggnad som kyrkan delar med en restaurang och industrilokal.

– Det är en ganska kraftig brand som höll sig till den lokalen. Det är rökskador i olika grad i övriga delar av byggnaden. Men den släcktes ganska fort, kommenterade räddningstjänstens vakthavande befäl Roger Magnusson till Aftonbladet.

Aday Bethkinne, kristdemokraterna

“Väldigt förstört”

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet och det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada. Vad som orsakat branden är ännu inte klarlagt.

Aday Bethkinne, KD-politiker bosatt i Botkyrka, var på plats vid kyrkan efter att elden hade släckts och berättar för Dagen att han träffade på några personer på plats som var chockade och mycket ledsna över vad som hade hänt.

Han kunde själv se hur kyrkan tagit kraftig skada av branden.

– Det var väldigt förstört, säger Aday Bethkinne.

– Jag såg in- och utgången som var totalbränd. Men det var mörkt och jag kan inte säga hur långt inne i byggnaden det brann. Det var tur att ingen kom till skada.

Brottsutredning pågår

Polisen skriver på sin hemsida att branden enbart ska ha omfattats av den del av byggnaden där kyrkan ligger, samt att en brottsutredning har inletts.

Brand i den koptiska kyrkan i Botkyrka.

Den koptiska kyrkan är i dag en av flera ortodoxa kyrkor som etablerat sig i Sverige, med cirka 4 000 medlemmar. Kyrkan har sitt geografiska ursprung i Egypten och det är en av världens äldsta kyrkor, kopterna själva daterar kyrkans födelse till år 42 av evangelisten Markus.

På senare tid har kyrkan fått stor geografisk spridning, vilket främst beror på migration av kopter från Egypten. I Sverige leds den koptiska kyrkan av biskop Anba Abakir.

---

Fakta: Den koptiska kyrkan

  • Den koptiska kyrkan är en av världens äldsta kyrkor och har sitt geografiska epicentrum i Egypten.
  • Kyrkan leds av en patriark, ofta kallad påve.
  • Nuvarande koptiske påve heter Tawadros II och är den 118:e påven i kyrkans historia.

---

Fler artiklar för dig