Nyheter

”S:ta Clara får låna vår församlingslokal till sitt natthärbärge”

Mats Nyholm, S:ta Clara församling: Detta innebär att vi klarar vårt åtagande den här vintern.

Maria Magdalena församling på Södermalm i Stockholm öppnar för de hemlösa som inte längre får natthärbärge i S:ta Clara kyrka.
– Ett generöst erbjudande som innebär att vi klarar vårt åtagande den här vintern, säger Mats Nyholm, direktor och präst i S:ta Clara.

S:ta Clara kyrka på Norrmalm i centrala Stockholm får inte längre låta hemlösa sova i kyrkan på nätterna. Detta eftersom försäkringsbolaget inte tillåter verksamheten med hänvisning till de kulturhistoriska värdena i kyrkan.

Tillfällig lösning

Därför har S:ta Clara kyrka, som är en del av Svenska kyrkan/EFS och har ett stort socialt arbete, tvingats se sig om efter andra möjligheter. Svenskkyrkliga Maria Magdalena församling erbjuder en tillfällig lösning under ett par månader.

– St:a Clara får låna vår församlingslokal till sitt natthärbärge fram till den 31 mars. Vi är lyckligt lottade som har utrymmen som passar för den typen av verksamhet, berättar diakonen Anna Karin Strand Nilsson för Dagen.

Anna Karin Strand Nilsson, diakon i Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

Haft i tretton år

Mats Nyholm i S:ta Clara tycker att det är en bra lösning i nuvarande situation:

– Helst vill vi fortsätta med natthärbärget i vår egen kyrka, så som vi gjort i tretton år. Men eftersom det inte är möjligt för tillfället är vi glada att vi fått den här möjligheten, säger han.

Överenskommelsen innebär att Maria Magdalena kyrka står för lokalerna och S:ta Clara kyrka ansvarar för verksamheten med personal, volontärer och annat till natthärbärget.

– Vi gör allt vi kan för att människor dels ska slippa frysa utomhus under vinternätterna och dels få en chans till en relation med Gud och andra människor, förklarar Mats Nyström intentionen bakom.

Mats Nyholm, präst

Madrass på golvet

Avsikten är att 31 hemlösa per natt ska få en madrass att sova på i Maria Magdalenas församlingslokaler. Lika många som S:ta Clara tagit emot i sin kyrka fram till att det blev stopp nyligen.

– För oss som församling är det viktigt att göra vad vi kan. Att människor tvingas att sova ute när det är kallt är en outhärdlig tanke. Det är inte människovärdigt, menar Anna Karin Strand Nilsson.

Välvillig brandkår

För ett par år sedan samarbetade Maria Magdalena församling med Röda korset och lät hemlösa sova i församlingslokalerna. I nuläget har de dock inte något eget natthärbärge.

– Brandkåren och vårt försäkringsbolag har gett sitt godkännande och är välvilligt inställda till att S:ta Clara kommer hit. Så det är fullt möjligt att vi skulle kunna samverka också i fortsättningen, men det är för tidigt att säga än, säger hon.

Detta innebär att S:ta Clara flyttar sitt natthärbärge från Folkungakyrkan, som under en kort period öppnat sin kyrka nattetid för hemlösa.

– Första tillfället på den nya platsen blir på torsdag. Sedan fortsätter vi som vanligt två nätter i veckan, det vill säga måndagar och torsdagar, berättar Mats Nyholm för Dagen.

Fler kyrkor behövs

Han vill uppmuntra fler församlingar i Stockholm att öppna sin kyrkor för de hemlösa under vintermånaderna.

– Tänk om vi, Maria Magdalena, Folkungakyrkan och ytterligare några kyrkor kunde göra detta tillsammans? Så att utsatta människor har någonstans att sova samtliga sju nätter i veckan. Det skulle betyda mycket.

Har ni en dialog med försäkringsbolaget om vad som krävs för att åter få öppna natthärbärge i S:ta Clara kyrka?

– Ja, vi samtalar med försäkringsbolaget och med vårt eget kyrkoråd för att se om det går att hitta lösningar. Vi vet inte var det landar än utan får återkomma med information.


Fler artiklar för dig