I det andra avsnittet av SVT:s “Allt för Sverige” besöker några av deltagarna ett kristet tonårsläger utanför Mariestad.
– En chans för oss att visa på det positiva med att vara kristen och kanske bryta ned några fördomar, säger pastor Simon Holst.
I början av augusti förra året arrangerade ett 15-tal frikyrkoförsamlingar i Skaraborg i Västergötland ett tonårsläger, som Dagen berättat om. Egentligen var det ett läger uppdelat på åtta olika orter, eftersom pandemin gjorde det omöjligt att samla alla tonåringar och ledare samtidigt på en och samma plats.
En av orterna var församlingsgården Segolstorp, som ägs av Pingstkyrkan i Mariestad. Dit kom ett filmteam från SVT och sex deltagare i den populära SVT-serien “Allt för Sverige” där svenskamerikaner kommer till Sverige för att träffa sin förlorade svenska släkt.
Tema bibelbältet
Svenskamerikanerna får också stifta bekantskap med svenska sedvänjor och varje program har ett tema. Temat för säsongens andra program är bibelbältet.
– De efterfrågade att få vara med på lägret som deltagare för att själva uppleva hur det fungerar på ett kristet tonårsläger i Sverige. De deltog i tävlingar, gudstjänster, andakter, workshops och annat som vi gjorde under ett dygn på lägergården. De pratade och interagerade med de ledare och tonåringar som ville, berättar Simon Holst.
Han är pastor i Pingstkyrkan i Skövde, en av de församlingar som anordnade lägret, och hade rollen som lägerchef.
Tvekade ni att släppa in filmteamet och deltagarna från “Allt för Sverige”?
– För att undvika missförstånd samtalade vi med producenten och tv-teamet. De förklarade att de ville förstå och ta reda på hur vi från kyrkligt håll tänker kring kristen tro och kyrkligt engagemang.
– Vi informerade också tonåringarna och deras föräldrar i förväg om planerna, så att de kunde komma med frågor och synpunkter. När dessa båda bitar var på plats gav vi klartecken.
[ Jon Strand slängdes ut från sitt lovsångsband ]
Och hur tycker du att det gick?
– Filmteamet och deltagarna i programmet visade respekt och nyfikenhet för vilka vi var och för det vi gjorde. Många av tonåringarna tyckte det var spännande att vara med om detta. Det blev en hel del tillfällen att prata med varandra, till exempel under måltider och efter olika samlingar, berättar han för Dagen.
– Helhetsintrycket kändes bra, det lämnade en god eftersmak. Det kändes som ett bra tillfälle att kanske bryta ned en del fördomar om kyrkan och även att få visa vilken tillgång det är att ha en tro på Gud, förklarar Simon Holst som hoppas att det intrycket ska bestå efter att programmet sänts.
[ Pastor Amos Makajula: En liten insats kan betyda mycket ]
Tionde säsongen
Han har inte sett programmet, men har en förhoppning om att kristen tro ska beskrivas på ett sätt som visar det stora engagemang som finns i kyrkorna i Sverige.
I programmet får några av svenskamerikanerna även möta Amos Makajula, pastor och föreståndare i Sävsjö allians-pingstförsamling.
[ Frida Park: SVT vågade sig bortom rubrikerna i Allt för Sverige - och de fann hoppet ]
---
Fakta: Programmet ”Allt för Sverige”
- Svensk-amerikaner bjuds till Sverige för att få uppleva det land där de har sina rötter.
- I år sänds tionde säsongen.
- Programmet där deltagare besöker det kristna lägret visas söndag 23 januari klockan 20.00 och finns samtidigt på SVT Play.
---